hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.6.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po dopravní nehodě u Sirákova
nehoda mezi nákladním autem a autobusem zablokovala hlavní tah na Vsetín

Dne 5.6.2007 v 11:46 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě u Sirákova.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a později i jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se speciálním vyprošťovacím vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve stoupání k Sirákovu došlo k dopravní nehodě mezi nákladním autem zn. Liaz a linkovým autobusem zn. Karosa.

Řidiči nákladního auta, který klesal od Sirákova na Jasennou, se po průjezdu zatáčkou rozkýval špatně zajištěný náklad a spadl na bok protijedoucího linkového autobusu, který byl na pravidelné lince ze Zlína do Vsetína. Řidič autobusu uviděl na poslední chvíli naklánějící se korbu s kontejnerem a i přes snahu uhnout ke krajnici nemohl střetu zabránit. V autobusu cestovalo 33 osob.

Nakloněný náklad kontejneru a korby poškodil linkový autobus na celém jeho boku a vozy zastavily vedle sebe. Kontejner prorazil okna a zranil jednoho z cestujících. Dvaapadesátiletý muž byl na místě ošetřen zdravotnickou záchrannou službou a následně odvezen do nemocnice k dalšímu vyšetření. Při nehodě utrpěla šok jedna z cestujících, která byla po prohlídce propuštěna.

Dopravní společnost okamžitě po nehodě vyslala na místo náhradní autobusový spoj, který nabral cestující na vrcholu Sirákova, kam přešli od nehody asi 150 metrů.

Po kontrole místa havárie si nechal velitel zásahu vyslat na pomoc jeřáb ze stanice v Kroměříži. Po jeho příjezdu byl náklad upevněn do ocelových lan a nadzvednut. To stačilo k uvolnění autobusu, který mohl poodjet a uvolnit alespoň jeden jízdní pruh na silnici I/69. Další komplikace způsobilo zajištění nákladu. Při snaze o jeho uložení zpět na nákladní vůz došlo k jeho pádu na vozovku. Náklad se podařilo bezpečně zvednout a zajistit až před patnáctou hodinou.

Dopravní nehoda si vyžádala značné dopravní omezení. Hlídky policie musely odklánět najíždějící vozy na náhradní trasy. U místa nehody se vytvořila kolona čekajících kamionů a linkových autobusů. Kyvadlově se podařilo zprovoznit jeden jízdní pruh ve 14:55 hod.

aktualizováno

15:00 - na místo byl povolán další jeřáb, kterým bude náklad přeložen. V době zásahu stále částečné omezení dopravy.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail