hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

8.6.2007

 aktuality


Povodně na Moravě 1997 - aneb deset let poté...
připomínka deseti let od vodní katastrofy také v našem kraji

Na řadě míst si ve Zlínském kraji připomínáme výročí deseti let od povodní v roce 1997. Událost zasáhla značné území a podepsala se na osudech tisíců lidí. Jedno z nejvíce postižených míst bylo město Otrokovice, kde byl k tomuto připomínkovému výročí připraven program pro veřejnost.

Milí spoluobčané,

pojďme si společně připomenout Neobyčejný rok obyčejného města, jak trefně rok 1997 nazvala naše paní kronikářka. Již v úvodu chci vyjádřit, že bolestivé, až tragické zkušenosti vzešlé z krizových situací mohou být vyváženy pozitivními dopady. A my Otrokovjané si dnes můžeme říci, že jsme si na vlastní kůži ověřili pravdivost rčení „Co tě nezabije, to tě posílí,“ a nejde zdaleka jen o charaktery, povahové vlastnosti a mezilidské vztahy. Ničivé povodně a záplavy nezpochybnitelně přinesly vývoj k lepšímu. Mnohé soukromé i obecní objekty jsou po opravách a rekonstrukcích daleko pěknější a současně i na vyšší technické úrovni než před povodněmi. Tisíciletá voda otevřela také problém protipovodňové ochrany na území celého státu. Otrokovice jsou dnes proti povodni velmi kvalitně ochráněny nejen díky rozsáhlým investicím, ale také zavedením efektivnější organizace práce  povodňové komise města na úrovni vedení města, odborných útvarů Městského úřadu  i spolupráce s podniky a organizacemi. Toho všeho mohlo být dosaženo díky obětavé práci stovek lidí, ale především díky důslednému prosazování nezbytných   kroků ze strany tehdejšího starosty města MVDr. Stanislava Mišáka. Myslím si, že bez jeho osobního vkladu bychom  nebyli nejlépe ochráněnou lokalitou v povodí Moravy, jak tvrdí mnozí odborníci. Potvrdila se jeho slova: „Povodeň a záplavu v roce 1997 není nutno chápat pouze jako katastrofu, ale zejména  jako šanci na změnu k lepšímu.“

Pro podtržení oněch pozitivních změn si nyní připomínáme, co nás před deseti lety potkalo. Srdečně vás zvu na akce, které jsme pro vás v této souvislosti připravili. Budou to výstavy, besedy, kulturní programy - jako poděkování za vaši odvahu a nezdolnost, s níž jste se dokázali tak dobře s povodněmi vypořádat. Díky vám je Baťov ještě pěknější  a já jsem velmi hrdá na to, že žiji ve městě, kde se lidé nedali zlomit.  

Za to vám patří má úcta, obdiv a upřímné poděkování. Vaše starostka města Radka Matuszková.


Stručný popis událostí z července 1997 v Otrokovicích

SOBOTA 5. -  začíná pršet a vydatné lijáky trvají čtyři dny.

NEDĚLE 6.  - vody z Dřevnice postihují ulice Nábřeží a Zámostí (sklepy a zahrádky); její horní tok se stále plní a je jasné, že vody dorazí do Otrokovic. Městská policie varuje obyvatele, aby odvezli své automobily a připravili se na možnou evakuaci.

PONDĚLÍ  7. -  Dřevnice se dále vylévá  i do  sídliště Trávníky. Voda z řeky Moravy se přelévá přes okraj a plní záchytné koryto. Spodní voda na Bahňáku zaplavuje kanalizaci a sklepy. Průtok v Dřevnici přesahuje hodnoty stoleté vody (274m³), jsou evakuováni obyvatelé Staré kolonie. Je zaplavena i část Újezdů a bohužel i čistírna odpadních vod,  její protipovodňová čerpadla jsou v důsledku toho nefunkční.

ÚTERÝ 8. – na Bahňáku se již tvoří  jezírka - v parku před Společenským domem, u klubovny Junáku, na ulicích  Školní, Zahradní, Krátká, Mánesova, Spojenců a Odboje. Jsou zavřeny banky i obchodní dům, nefunguje elektřina, občanům je doporučováno, aby opustili svá obydlí.    

STŘEDA 9. – voda zaplavuje garáže u Štěrkoviště. Dřevnice pomalu klesá. Je evakuována základna DDM Sluníčko na Štěrkovišti a zařízení Naděje. Přestalo pršet. Dostihová dráha a lužní lesy kolem se začínají plnit vodou. V odpoledních hodinách se voda začíná přelévat přes cestu do Štěrkoviště.  Občané jsou vyzýváni k evakuaci.

ČTVRTEK 10. Neprší, ale katastrofa se naplňuje. Není elektřina, pitná voda ani plyn. Voda nečekaně  rychle zaplavuje celý Bahňák. Odpoledne již z hladiny „jezera“ trčí jen  vrcholky dopravních značek a evakuace je  prováděna na loďkách. Obyvatelé jsou evakuováni  až do soboty 12.července.

NEDĚLE 13. – celá zaplavená oblast je uzavřena.  

Bylo evakuováno 6500 občanů.

Zaplaveno bylo 1082 domácností.

Přímé škody  činily 3 miliardy korun,

z toho půl miliardy na majetku města

a téměř tři čtvrtě miliardy na majetku občanů.


Hlavní akce v Otrokovicích

25. 6. 15.00 hodin
Vernisáž fotografií „Lidé v povodni“
Místo konání: Městský úřad Otrokovice

Výstava zachycuje lidi – záchranáře i postižené povodní při vypjatých situacích.

25. 6. 17.00 hodin
Vernisáž fotografií
„O velké vodě“
Místo konání: Otrokovická BESEDA

Výstava zahrnuje cyklus fotografií souvisejících s povodněmi. Vybrané fotografie znázorňují místa před, v povodních a po povodních.

25. 6. 19.00 hodin
Beseda s občany
„Vzpomínka na těžké dny“
Místo konání: Otrokovická BESEDA

Beseda otrokovických občanů se členy povodňového i krizového štábu a s kronikářkou města.
26. 6. 9.00 hodin
Beseda se žáky základních škol
„Vzpomínka na těžké dny“
Místo konání: Otrokovická BESEDA

Beseda žáků ZŠ s kronikářkou města a členy povodňového i krizového štábu.

26. 6. 19.00 hodin
Koncert skupiny FLERET s Jarmilou Šulákovou
Místo konání: park před hotelem Společenský dům (v případě nepřízně počasí kavárna hotelu Společenský dům)

Tímto koncertem město děkuje svým odvážným občanům. Vstup je zdarma, pro návštěvníky bude připraveno pohoštění.

28. 6. 9.00 – 13.00 hodin
Beseda s odborníky „O velké vodě“
Místo konání: kavárna hotelu Společenský dům

Beseda pro pozvané hosty i občany města bude doplněna prezentací složek IZS včetně záchranného praporu před Společenským domem.

s přispěním brožury města Otrokovice

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail