hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.6.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po pádu mladíka ze skal u Držkové
zdravotníci a hasiči při společné záchranné akci

Dne 9.6.2007 ve 14:38 hod. byli hasiči požádáni zdravotnickou službou o pomoc při záchraně muže u Držkové.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na skalách u Držkové došlo k nehodě, kdy jeden mladík ze skupiny lezců spadl ze skály a zranil se.

Ani ne sedmnáctiletý mladík se zranil pádem ze skály, když se pravděpodobně špatně navázal na slanění. Kamarádi z lezecké skupiny se stali svědky jeho pádu z osmi metrů, po kterém mladík skončil v křoví pod skálou. Do pár chvil se k němu dostali a začali mu poskytovat první pomoc. Před příjezdem zdravotníků a hasičů byl zraněný mladík vytažen z křoví na pevnou zem u skály.

Lékař si vyžádal výjezd hasičů na pomoc při záchraně a snesení pacienta, který byl v těžko přístupném lesním terénu. Po příjezdu zdravotníků byla mladíkovi poskytnuta odborná péče. Po zafixování zraněného do vakuových nosítek byl mladík opatrně snášen nejdříve lesem a později přes louku k sanitce, která blíž lesní cestou nemohla přijet.

Ve snášení zraněného se postupně střídali nejen hasiči a zdravotníci, ale také kamarádi zraněného. Od skal až po sanitní vůz tak společně ušli více než jeden kilometr terénem. Zraněný mladík s lékařem komunikoval a následně byl odvezen do nemocnice na další vyšetření a hospitalizaci.

Podle dostupných informací na místě bylo zjištěno, že mladík byl jedním z lezců třináctičlenné skupinky z Olomouce, která přijela zdolávat skály u obce Držková na Zlínsku.

V letošním roce jde o první případ podobné pomoci a zásahu hasičů ve Zlínském kraji.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail