hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

12.6.2007

 aktuality


Požár louky po vypalování porostu u Kudlovic
varování hasičů jsou pro mnohé málo - nastupují tresty

Dne 12.6.2007 ve 12:05 hod. byli hasiči informováni o požáru louky u Kudlovic na Uherskohradišťsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičům z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kudlovic a Babic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v chatové oblasti nad obcí došlo k rozsáhlému požáru louky.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět stoupající oblak kouře hořícího porostu. Hasiči rozvinuli několik proudů vody a začali s lokalizací požáru. Snahou hasičů bylo především zabránit dalšímu rozšíření požáru na okolní remízky, stromy a blízké chaty. Požární útok byl veden z několika stran, protože vítr podporoval hoření na více místech. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Likvidace požáru na celé ploše trvala hasičů více než hodinu. Po uhašení hlavních plamenů zůstala na požářišti jednotka místních dobrovolných hasičů, která prováděla dohlídku po požáru a prolévání zbylých ohnisek požáru.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost jednoho staršího muže, který na louce plošně vypaloval suchý porost. Požár zasáhl celkově plochu asi 150 x 50 metrů a vzrostlý strom ořech. Za nedbalostní jednání byla muži udělena bloková pokuta na místě. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na spáleném stromu za 5.000 Kč.

Podle výpovědi muž vypaloval porost u chaty po malých úsecích. Vlivem větru došlo k náhlému rozšíření požáru do okolí a byla ohrožena i blízká chata, stejně jako i další rekreační objekty v okolí. Sám si rychle uvědomil nebezpečí dalšího požáru, nasedl do svého vozidla a sjel do nedaleké obce přivolat pomoc. Při likvidaci požáru se také zapojil do hasebních prací.

Každoroční nebezpečí tohoto druhu je častým námětem varování hasičů. Řada občanů si však z našich rad nebere poučení, a proto musí nastat období důraznějších trestů za podobné přestupky.

Do likvidace požáru se zapojila řada místních obyvatel a dobrovolníků, kteří neváhali do kopcovitého terénu přijet nejrůznějšími dopravními prostředky nebo obětovat svou dovolenou a volný čas.

 


nadšení některých dobrovolných hasičů nezná mezí...

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail