hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

13.6.2007

 aktuality


Cvičení hasičů na řece Moravě u jezu ve Spytihněvi
hasiči trénovali natažení 130 metrů dlouhé norné stěny

Dne 13.6.2007 v 09:00 hod. bylo vyhlášeno cvičení hasičů na likvidaci ropné skvrny na řece Moravě u Napajedel.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma vozy a čluny, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a speciálním protichemickým autem, a dále jednotka sboru dobrovolných hasičů z Otrokovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že po hladině řeky plave velká ropná skvrna a blíží se k obci Spytihněv.

Velitel zásahu rozhodl o natažení dlouhé norné stěny, která má přehradit oba břehy řeky Moravy před jezem u Spytihněvi. Hasiči postupně začali skládat 130 metrů dlouhou nornou stěnu, která byla sestavena z patnácti samostatných polí. Po sestavení stěny byla celá montáž natažena na vodní hladinu pomocí motorového člunu. Po ukotvení na obou březích bylo celé cvičení ukončeno a následně vyhodnoceno. Sestavení a natažení stěny trvalo hasičům asi 45 min.

Získané poznatky budou dále sloužit pro výcvik a zdokonalování prací při zásazích na vodě a záchytu ropných látek. Cvičení zároveň prověřilo možnosti a funkčnost používaných prostředků, a také stav jednotlivých polí norných stěn. Několik z nich vykazovalo netěsnost nebo nefunkčnost k udržení potřebného tlaku vzduchu.

Zajímavostí také byla situace, kdy se do natažené norné stěny opřel vítr a při jejím roztahování přes řeku nepomohla ani síla motorového člunu. Na řadu tak přišly ruce hasičů, které dokázaly překonat odpor vody i větru a stěna byla úspěšně rozvinuta přes celý tok.

Zapojení jednotky sboru dobrovolných hasičů bylo zároveň prověrkou jejich akceschopnosti v běžném pracovním dnu a v dopoledních hodinách. Pro několik přihlížejících se stalo dnešní cvičení hasičů zajímavou atrakcí a zpestřením všedního dne.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail