hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.6.2007

 aktuality



záplavy v obci Zlobice

Záplavy na Kroměřížsku postihly stovky rodin v regionu
hasiči zasahovali v pěti obcích do pozdních nočních hodin

Dne 14.6.2007 mezi 17:00 a 18:00 hod. zasáhla část Kroměřížska silná průtrž mračen a následně i povodeň.

Mezi obcí Morkovice-Slížany a Kroměříž se během hodiny uvolnilo velké množství vody, které se splavilo z polí do údolí a rozvodnilo místní potok. Nejdříve byly postiženy obce Pačlavice a Pornice a o chvíli později také obce na spojnici Věžky, Zlobice a Bojanovice. Před 22:00 hod. voda stoupla i u obce Lutopecny a Postoupky, kde se rozlila do místní chatové a zahrádkářské oblasti.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje začal přijímat žádosti o pomoc krátce před osmnáctou hodinou a v 17:50 hod. byl vyslán první výjezd. Další výjezdy následovaly a žádosti o pomoc se ozývaly z mnoha míst postižených lokalit. Během krátké chvíle bylo do záchranných a likvidačních prací nasazeno dvanáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z obcí Kroměříž, Morkovice-Slížany, Vyškov (JmK), Zborovice, Rataje, Zdounky, Kvasice, Lutopecny, Věžky, Vlčí Doly a na místo také přijel velící důstojník směny ze Zlína.

Voda z polí strhla značné množství zeminy a společně s kamením se dostala do potoka v údolí. Tam se tok rozvodnil ve velmi dravou řeku, která místy dosahovala šířky až padesáti metrů. Voda, bahno a kamení se nezadržitelně prohnaly přes několik obcí a za sebou zanechaly vyplavené domy, hospodářská stavení a zahrady.

Na řadě míst došlo k zaplavení silnic a celých úseků mezi obcemi. Po relativně rychlém opadnutí vrchní vody zůstala v místech povodně silná vrstva bahna, která způsobila řadu problémů. Podle prvotního ohledání zasažených obcí bylo odhadnuto, že počet poškozených domů a objektů se blíží jednomu stu. Tento počet jistě není konečný a průzkum celé oblasti bude probíhat i následující den.

Valící se řeka vyplavovala sklepy a přízemní místnosti domů, ničila hospodářská stavení z lehkých konstrukcí - kurníky, králíkárny, dřevníky apod., vyplavovala kanalizaci a septiky, ničila ploty, valila se přes silnice a mosty, strhávala trávu i vzrostlé obiloviny z polí. Podle dostupných informací nebyl při povodni zatím nikdo zraněn. Možné uhynutí domácích zvířat nebylo zatím vyloučeno.

Hasiči se soustředili na čerpání vody ze sklepů domů a obytných místností. Pomáhali s odklízením bahna a organizovali pomoc ve spolupráci se starosty jednotlivých obcí. Byla vyžádána pomoc těžké techniky k odklízení bahna ze silnic a zprůjezdnění komunikací pro návrat postižených do svých domovů. Neprůjezdná místa byla regulována hlídkami policie.

V jednotlivých obcích byla silně viditelná sousedská pomoc, která nebyla soustředěna jen do úklidových prací, ale působila velmi dobře na zklidnění emocí u postižených. Vysoké škody na majetcích budou sčítány až v následujících dnech.

Lokální záplavy a problémy s bahnem byly hlášeny i z jiných obcí a míst na Kroměřížsku, ale zde byla pomoc organizována bez účasti hasičů, kteří se věnovali nejpostiženějším místům a nejkritičtějším lokalitám.


mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail