hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.6.2007

 aktuality



noční práce v obci Bojanovice

Hasiči pomáhali do půlnoci v devíti obcích Kroměřížska
čerpání vody z domů a odstraňování nánosů bahna trvalo dlouhé hodiny

Dne 14.6.2007 zasáhla část Kroměřížska silná průtrž mračen a následně i povodeň.

Voda, bahno a kamení zaplavilo část území a místa mezi obcí Morkovice-Slížany a Kroměříž. Do půlnoci s následky povodně bojovalo celkem dvanáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičských sborů.

Pomoc hasičů byla během dne poskytnuta v devíti obcích regionu. Zaplaveny byly obce nebo městské části Pačlavice, Pornice, Věžky, Zlobice, Bojanovice, Lutopecny, Postoupky, Kvasice a Uhřice.

Valící se řeka vyplavovala sklepy a přízemní místnosti domů, ničila hospodářská stavení z lehkých konstrukcí - kurníky, králíkárny, dřevníky apod., vyplavovala kanalizaci a septiky, ničila ploty, valila se přes silnice a mosty, strhávala trávu i vzrostlé obiloviny z polí. Podle dostupných informací nebyl při povodni zatím nikdo zraněn. Možné uhynutí domácích zvířat nebylo zatím vyloučeno.

Čerpání vody z domů a odstraňování nánosů bahna bylo hasiči ukončeno kolem půlnoci, protože bylo nutné nechat postižené rodiny odpočinout od prožitých událostí. Další práce jsou v jednotlivých zasažených místech plánovány i dnes a budou probíhat za účasti dobrovolných hasičů. Prozatím hasiči pomáhali asi ve stovce zaplavených objektů.

Do postižené oblasti se chystá vyjet také psychosociální intervenční tým (PIT), který bude lidem pomáhat s prožitým traumatem a bude poskytovat informační pomoc po povodni.


sklepními okny se bahno nezadržitelně valilo do domů

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail