hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.6.2007

 aktuality


24 hodin po povodni - Bojanovice na Kroměřížsku
nekonečná práce s odklízením bahna a nánosů
zbořené zdi, pergoly, hospodářské objekty

Dne 15.6.2007 pokračovaly úklidové práce v postižených obcích na Kroměřížsku.

Od časných ranních hodin vyrazily znovu jednotky sboru dobrovolných hasičů pomáhat na místa zasažená silnou průtrží mračen a valícím se bahnem. Nejinak tomu bylo i v těžce zkoušených Bojanovicích, kde se obcí prohnala řeka bahna.

Po odtoku vody zůstala v obci spoušť, která těžce postihla hned několik rodinných domů v řadové zástavbě. Bahno a kamení z polí se dostalo přes zahrady k domům, které neochránily ani ploty a vystavěné zídky. Bahno a voda společně bořily co jim stálo v cestě. Řeka prošla přes dvory, domy a pokračovala přes náměstíčko.

Valící se naplaveniny vyplavovaly sklepy a přízemní místnosti domů, ničily hospodářská stavení z lehkých konstrukcí - kurníky, králíkárny, dřevníky a pergoly, u jednoho domu vyplavily kompletně septik, ničily ploty a majetek v domácnostech.

Lidé dnes celý den vynášeli zničené věci a za pomoci těžké techniky i lopat se zbavovali obrovského množství splaveného bahna k domům. Práce to byla náročná, zdlouhavá a vysilující. Starostové obcí si navzájem pomáhali s poskytováním lidské i technické pomoci. Sousedská výpomoc a pomoc dobrovolných hasičů byla velmi silně vnímána a postižení neustávali ve vyjadřování díků.

Do postižené oblasti přijela také psycholožka HZS Zlínského kraje, která objížděla jednotlivé obce a starostům nabízela svou pomoc. Stejně tak je informovala o příjezdu psychosociálního intervenčního týmu (PIT), který navštíví lokality během soboty. Tito odborně vyškolení dobrovolníci budou lidem pomáhat s prožitým traumatem a budou poskytovat informační pomoc po povodni.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail