hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

19.6.2007

 aktuality


Mohutný požár skladu izolací a kartonáže v centru Zlína
plameny zničily sklad v přízemí na ploše 20 x 30 metrů
při požáru utrpěli dva muži psychický šok

Dne 19.6.2007 v 09:19 hod. byli hasiči informováni o požáru v bývalém areálu Svitu v centru Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se třemi cisternami, protiplynovým vozidlem a velícím důstojníkem směny. Dále jednotka hasičů z povolání města Zlína, jednotka profesionálních hasičů podniku Mitas a.s., a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Fryštáku a Vizovic.

požár a hasební zásah

Už při výjezdu hasičů ze stanic byl vidět mohutný oblak černého kouře vycházející z centra města a z areálu Svitu. Po příjezdu na místo bylo potvrzeno, že došlo k rozsáhlému požáru v přízemí budovy č. 104. V budově se nachází sklady kartonáže a izolací soukromé společnosti.

Hasiči od počátku čelili mohutným plamenům, které zuřily uvnitř skladu, ale i na nákladové rampě u budovy. Včas se podařilo odtáhnout několik vagonů, které stály na kolejišti u budovy a byly tak uchráněny před požárem.

Bylo nataženo mnoho útočných proudů vody a hasiči se snažili především zabránit rozšíření požáru do vyšších pater objektu, kde jsou další sklady materiálu. Díky rozsáhlé a funkční hydrantové síti v celém areálu firem neměli hasiči problém s dodávkou vody k hašení. Zhruba po hodině intenzivních hasebních prací se podařilo hlavní požár dostat pod kontrolu a zabránit jeho dalšímu šíření.

Po dalších pár minutách relativního hasebního klidu se požár znovu rozhořel v jedné části skladu. Jeho zvládnutí a uhašení trvalo zasahujícím jednotkám dalších asi třicet minut. Teprve po této akci začali hasiči postupně vnikat do vnitřních prostor a dohašovat zbylá ohniska. Jedna část hasičů se věnovala intenzivnímu průzkumu horních pater budovy, kde se mohly skrývat osoby.

Další dohašovací a likvidační práce trvali hasičům do odpoledních hodin. Hromady zničeného materiálu museli hasiči postupně rozebrat a dohasit.

Náročný zásah v dýchacích přístrojích rychle spotřebovával síly hasičů, kteří se tak během zásahu museli střídat. Ze stanice zlínských hasičů kyvadlově jezdil vůz s náhradními náplněmi tlakových nádob do dýchacích přístrojů hasičů.

varování občanů města Zlína

Po celou dobu zásahu prováděli hasiči měření přítomnosti vybraných nebezpečných látek, jejichž koncentrace nepřekročily stanovené limity. Tyto údaje jsou důležité pro samotný hasební zásah a práci hasičů v nebezpečném prostředí.

Přes varovací a vyrozumívací systém byli informováni občané města Zlína, že došlo k požáru. Nebezpečné zplodiny hoření unášel vítr do centra města a hasiči veřejnosti doporučili uzavřít okna, chránit děti a seniory, nevystavovat se zbytečnému nadýchání kouře a nevjíždět do zasažených oblastí.

pomoc zdravotníků

Zdravotnická záchranná služba se na místě požáru věnovala dvěma mužům. Oba utrpěli psychický šok při požáru. Mladší byl v době vzniku požáru ve vyšších patrech budovy a musel seběhnout po zakouřeném schodišti. Původní podezření z nadýchání zplodin hoření se, po jeho vyšetření, nepotvrdilo.

vyšetřování příčin vzniku požáru

Na místo přijel vyšetřovatel hasičů ze Zlína, který si nechal povolat na pomoc tým kriminalistů ze Zlína. Společně zahájili šetření na objasnění příčiny této mimořádné události. Podle prvotních informací na místě a od svědků se prozatím vyšetřování zúžilo na možnost nedbalostního jednání nebo technické závady při provádění rekonstrukčních prací na budově.

K zajištění stop po požáru byli na místo vysláni také odborníci ze speciální chemické laboratoře HZS ČR z Tišnova. Tito odborníci budou vyhodnocovat stopy k objasnění příčiny vzniku požáru, jeho šíření a průběhu hoření.

aktualizováno

11:10 - lokalizace požáru, do skladu najíždí malý pracovní nakladač UNC a pomáhá rozhrabovat zničený materiál
12:00 - dorazili specialisté z chemické laboratoře HZS ČR z Tišnova
14:05 - likvidace požáru, na místě zůstává jednotka hasičů města Zlína k dohlídce po požáru, která potrvá do rána 20.6.2007

15:00 - vyšetřovatelé zůstávají na dvou možných příčinách vzniku požáru - nedbalost nebo tech. závada při rekonstrukci budovy
         - předběžné škody se odhadují na 5-10 mil. Kč


mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail