hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

21.6.2007

 aktuality



Otrokovice - Bahňák

Živelní pohroma zasáhla značnou část Zlínského kraje
desítky hasičů ve stovkách zásahů a pomocích občanům

Dne 21.6.2007 zasáhla v odpoledních hodinách Zlínský kraj očekávaná průtrž mračen, bouřky a krupobití.

Před bouřkou jako první zasáhl Zlínský kraj silnější vítr, který lámal větve stromů, což bylo krátce před 16. hodinou ve Zlíně a okolí. Stromy a větve byly rychle odstraněny a jednotky profesionálních hasičů se vrátily na základny.

Před 17. hodinou zasáhly deště jako první Kroměřížsko. První výjezdy hasičů znovu směřovaly do Pačlavic, které byly postiženy povodní přesně před týdnem. Došlo znovu ke splavení vody z polí a zaplavení domů. Hasiči na několika místech zahájili čerpání vody.

Další výjezdy následovaly a během krátké chvíle bouřky, průtrže mračen a vlna krupobití zasáhla Morkovice - Slížany, Kojetín, Kroměříž, Rataje, Hulín, Holešov a Bystřice pod Hostýnem, Chvalčov, Zdislavice, Zlobice, Bělov a další místa.

Postupně byla zasažena větší část kraje a bouřka se přesunula na Zlínsko. Kolem 18. hodiny začaly hasiči organizovat výjezdy na pomoc do Tlumačova, Otrokovic, Kvítkovic, Zlína, Kostelce, Štípy, Napajedel, Slušovic, Hvozdné, Brumova - Bylnice, Valašských Klobouk a dalších obcí.

Kolem 19. hodiny se bouřka přesunula na Uherskohradišťsko a hasiči vyjížděli na pomoc do Zlechova, Bílovic, Kunovic, Uherského Brodu, Strání, Květné a do dalších míst.

Krátce před 20. hodinou byl hlášen první výjezd na Vsetínsku, a to konkrétně ve Vsetíně, kde došlo k zaplavování sklepů domů.


Vážná situace byla v Otrokovicích, kde došlo k pádu desítek mohutných stromů na řady zaparkovaných aut v části Bahňák. Hasiči postupně prořezávali spadlé stromy a větve z aut a uvolňovali dopravu.

Z mnoha míst v kraji byly hlášeny zaplavené silnice, podjezdy, splavené bahno i kamení na vozovkách. Mnoho řidičů uvízlo v naplaveninách a ve vodních lagunách na vozovkách. Svépomocí nebo hasiči byly vozy postupně vytlačovány a vytahovány.

Zvedaly se hladiny řek a docházelo k lokálnímu vylití z břehů. Z některých rybníků došlo k přetečení hrází.

Prozatím nejsou dostupné informace o případných zraněních nebo vážnějších následcích na lidských životech a zdraví.

V některých obcích starostové přijali preventivní opatření a hlásili občanům blížící se bouřku obecním rozhlasem.

Za první čtyři hodiny této živelní pohromy bylo krajským operačním střediskem hasičů zorganizováno na pětačtyřicet výjezdů profesionálních i dobrovolných sborů ve Zlínském kraji. V každém výjezdu počítáme zatím průměrně deset zásahů na jednotlivých místech. Nejčastěji šlo o odstraňování následků spadlých stromů, čerpání vody z domů a sklepů, vytahování zaplavených aut na silnicích apod.

Možná trochu paradoxně řešili v tomto čase hasiči několik požárů. Odpoledne vyjížděli hasiči na Vsetínsku ke dvěma požárům suché trávy v přírodním prostředí, u Luhačovic byl hlášen požár lesa a ve Zlíně zasahovali hasiči po požáru potravin na plotně. Požáry byly hlášeny také v souvislosti s padajícími stromy na dráty elektrického vedení.


aktualizováno

Z Pačlavic a Zlobic přichází večer neradostné zprávy o vážné situaci při zaplavení domů, sklepů, zahrad a hospodářských stavení. Situace z minulého týdne se opakovala. Na některých místech je hlášen vážnější stav.

Silnice Troják - Tesák a okolí Hostýnských vrchů je znovu pod závalem desítek spadlých stromů. Řada silnic je sjízdná jen s maximální opatrností a s dopravním omezením. Do likvidačních prací se zapojili dobrovolní záchranáři z Rescue Team Tesák, kteří až do půlnoci projížděli silnice a odřezávali spadlé stromy.

Několik stromů při pádu poškodilo i střechy rodinných domů i dalších objektů - Napajedla, Kosletany - Lhotka.

výjezdy / okres KM UH VS ZL zlínský kraj
21.6. 19 8 2 24 53
22.6. 14 1 1 5 20

odhadovaný počet zásahů dne 21.6.2007 - více než 500
některé jednotky zasahovaly během večera a noci i na třiceti místech

 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail