hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

25.6.2007

 aktuality


Únik většího množství nafty do potoka v Dolní Lhotě
hasiči položili tři norné stěny a použili několik sudů sorbentů

Dne 25.6.2007 v 15:29 hod. byli hasiči informováni o úniku většího množství nafty v obci Dolní Lhota.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a speciálním protichemickým autem a jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v prostoru vážního systému vrátnice soukromého podniku došlo k proražení nádrže kamionu a úniku nafty.

O hranu betonové krajnice vah došlo k poškození palivové nádrže tahače zn. Volvo a úniku většího množství paliva. Řidič hlásil, že v nádržích je asi 800 litrů nafty. Pomocí záchytných nádob se podařilo zadržet asi 400 litrů paliva. Zbytek unikl do prostoru vah a následně i do blízkého potoka.

Hned po příjezdu začali hasiči s aplikací sorbentů v okolí místa havárie. Současně byla instalována ucpávka do otvoru vývodu k potoku. Další část jednotky hasičů se vydala po proudu říčky a snažila se zjistit rozsah zasažené vodní plochy. Postupně byly položeny tři norné stěny na úseku asi dvou kilometrů, které zadržely plovoucí ropnou skvrnu. Několika sudy sorbentů byla vodní hladina postupně vyčištěna od nafty. Rychlým zásahem hasičů se podařilo zabránit úhynu ryb v potoce a ekologické havárii většího rozsahu.

Použitý sorbent byl postupně z vodní hladiny sbírán do přepravních sudů a následně bude odborně zlikvidován. Při nehodě a zásahu nebyl nikdo zraněn.


včasným zásahem byly ryby ochráněny

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail