hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

26.6.2007

 aktuality


Okresní cvičení složek IZS ve škole v Brumově - Bylnici
základní škola bleskově evakuovala 600 dětí a 50 lidí z personálu
letošní největší společné cvičení složek IZS okresu Zlín

Dne 26.6.2007 v 10:10 hod. bylo vyhlášeno velké společné cvičení složek IZS okr. Zlín v Brumově - Bylnici.

Cílem cvičení bylo prověřit možnosti záchranářů při společném zásahu ve školním objektu s větším počtem dětí a zaměstnanců. K tomuto účelu byla vybrána škola v Brumově-Bylnici, která zatím do žádného cvičení nebyla zapojena, je po rekonstrukci a nové výstavbě, a je v ní velké množství dětí obou stupňů ZŠ.

Účelem akce byl nácvik činnosti složek integrovaného záchranné systému při zdolání požáru, seznámení s objektem a podmínkami k provádění evakuace a záchraně osob v základní škole. Ke cvičení bylo připojeno i svolání a činnost krizového štábu obce s rozšířenou působností Valašské Klobouky.

Cvičení si kladlo za cíl prověřit také odbornou přípravu a schopnosti velitelů a vedoucích složek IZS při společném řízení zásahu. Prověřit evakuační plán školy a rychlost evakuace zaměstnanců a žáků. Prověřit plán krizové připravenosti školy na mimořádnou událost. Seznámit příslušníky HZS s problematikou požárního zásahu v prostorách základní školy a s hasebním obvodem. Prakticky ověřit postupy jednotlivých složek IZS a územní samosprávy při společném zásahu.

Krátce po desáté hodině přijalo operační středisko hasičů ve Zlíně hlášení o požáru v základní škole. Na místo bylo vysláno několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičských sborů. O mimořádné události byly informovány ostatní složky IZS v regionu a dotčené orgány obce.

Po zjištění požáru nařídila ředitelka školy okamžitě evakuovat celý komplex budov školy. Pedagogové zvládli situaci na výbornou a asi 600 dětí se jim podařilo vyvést ze všech učeben před školu za 90 sekund. Za další tři minuty už byly všechny děti v bezpečí nedalekého stadionu, odkud sledovaly zásah záchranářů.

Při požáru došlo k uvěznění dvaadvaceti dětí s učitelkou v jedné ze tříd. Několik dětí bylo vážně zraněno, popáleno nebo se nedýchaly nebezpečného kouře. Hasiči k jejich záchraně použili vyváděcí dýchací masky a nosítka. Všechny děti byly postupně zachráněny z prostor školy a následně jim byla poskytnuta první pomoc lékaři a zdravotníky. Na pomoc při ošetřování byla přivolána i skupina členů Českého červeného kříže.

Celé cvičení sledoval tým odborníků na problematiku IZS z HZS Zlínského kraje, který vyhodnocoval postup záchranářských prací a činnost jednotlivých zasahujících složek. Na místo akce přijel i Krizový štáb obce s rozšířenou působností z Valašských Klobouk, který sledoval koordinaci a účelnost cvičení.

Získané poznatky budou dále sloužit ke zdokonalování zásahů při společných akcích IZS a při záchranářských pracích většího rozsahu. Cvičení prokázalo účelnost takových akcí, protože jen praxe dokáže odhalit nedostatky a nesrovnalosti oproti původním plánům, námětům a předpokladům.


Pořadí

Jednotka

Technika

Počet

1.

HZS ZK S Val.Klobouky

CAS 24/2500/400 S2Z
CAS 32/820/800 S3R

1 + 3
1 + 1

2.

JSDHO Brumov

CAS 25/3500/200 M2R

1 + 5

3.

JSDHO Bylnice

CAS 24/2500/400 S2Z

1 + 5

4.

JSDHO Val.Klobouky

CAS 24/2500/400 S2Z
AP 20

1 + 3
1 + 1

5.

PČR OOP Val.Klobouky
Dopravní inspektorát Zlín
SSPKŘ, PIS, III.SKPV

osobní aut.
osobní aut.
osobní aut.

1 + 3
1 + 3
1 + 2

6.

Rychlá lékařská péče
ZZS Slavičín

Renault

1 + 2

7.

Rychlá zdravotnická péče
ZZS Valašské Klobouky

Renault

1 + 1

8.

Vozidla doprav. zdrav. služby

2 – 3

2 - 3

Tiskové prohlášení z jednání Krizového štábu města Valašské Klobouky
při cvičení IZS Zlínského kraje v Brumově - Bylnici

Na základě žádosti velitele zásahu o koordinaci záchranných a likvidačních prací při požáru Základní školy v Brumově-Bylnici dne 26. června 2007, nařídil Ing. Dalibor Maniš - starosta města Valašské Klobouky a vedoucí krizového štábu svolat krizový štáb města k řešení rozsáhlých evakuačních opatření, vyvolaných předmětnou mimořádnou událostí.

Vyrozumění členů krizového štábu a jejich svolání provedlo Operační a informační středisko HZS Zlínského kraje.

Praktická činnost KŠ byla zahájena v 07,30 hod na plánovaném krizovém pracovišti, kde aktuální složení členů KŠ na společné schůzi zabezpečilo reálné řešení zadané cvičné situace a všechna neodkladná ochranná opatření byla zajištěna v potřebném rozsahu.

Na závěr tohoto společného jednání vydal vedoucí krizového štábu po předložení návrhů svoje rozhodnutí k odbornému zajištění evakuačních opatření, které zahrnovaly zejména pořádkové, dopravní a zdravotnické zabezpečení evakuace a nouzové přežití evakuovaných osob.

Činnost krizového štábu po splnění a vyhodnocení plánovaných úkolů za účasti vedoucích složek integrovaného záchranného systému a dalších účastníků cvičení (město Brumov-Bylnice, Valašskokloboucká poliklinika), byla ukončena vedoucím krizového štábu ve 12,00 hod.

Ing. Radomír Slovák, tajemník KŠ.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail