hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.6.2007

 aktuality


Cvičení hasičů lezců na mostě a vodě u Bezměrova
hasiči trénovali záchranu nad vodní hladinou a se čluny

Dne 28.6.2007 v 09:00 hod. bylo vyhlášeno cvičení pro hasiče lezce u Bezměrova na Kroměřížsku.

Cvičení si kladlo za cíl koordinovat společný zásah hasičů lezců na mostní konstrukci přes řeku Moravu, který bude jištěn z vodní hladiny za pomoci člunů.

Úkolem hasičů bylo slanit most nad vodní hladinu a bezpečně se spustit na člun v proudu. Dále zdolat asi dvacetimetrové převýšení z vodní hladiny na vrchol mostu jen pomocí vlastních sil a lezeckých technik. Zachránit osobu z vrcholku mostu a spustit ji na nosítkách do člunu. Transportovat zraněného po vodní hladině a vyzdvihnout ho z lodi.

Úkolů bylo hodně a s postupujícím cvičením a plněním jednotlivých disciplin bylo vidět, že jde o velmi fyzicky náročnou akci. Jen zdolání mostu pomocí vlastních sil nebo manipulace se zraněným ukázaly, že tito specialisté hasičů musí být velmi dobře připraveni a pravidelně trénováni.

Tradičně se cvičení účastnila také psycholožka HZS Zlínského kraje, která prodělala výcvik lezců ke zvládání svých úkolů v situacích se skokany, sebevrahy a jinak postiženými nebo psychicky zasaženými osobami ve výškách.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail