hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

29.6.2007

 aktuality


Druhý den hasebních a likvidačních prací v Uherském Brodě
hasiči a vojáci dál pokračují v intenzivní práci k uhašení požáru

00:00 - 07:00 - V důsledku prohořívání vrstev pneumatik došlo během posledních osmi hodin ke snížení výšky hromad, z původních pěti až šesti metrů, na současné čtyři metry. To umožnilo znovu zahájit práce na zavážce zeminou do vrchních míst požářiště, které byly přerušeny před půlnocí. Těžká technika tedy dál rozváží hlínu a snaží se postupně zmenšovat požárem zasaženou plochu. Na místě jsou redukované počty hasičů a techniky. U požáru dál zůstává asi šedesátka mužů, která bojuje s plameny.

08:00 - Vlivem intenzivního hašení došlo ke spláchnutí mastných částic pneumatik a sazí do místní kanalizace u firmy a k odtečení do nedaleké čističky odpadních vod. Hasiči k čističce vyslali jednu jednotku k odebírání mastného kalu a pomoci v sanaci čističky a jejích technologií.

09:00 - Na místo požáru přijel tým odborníků z odd. prevence hasičů, který zjišťuje podmínky uskladnění pneumatik a dodržování pravidel protipožární prevence ve firmě na recyklaci pneumatik.

10:00 - Intenzita požáru dále klesá a hasičům se daří postupně likvidovat jednotlivé úseky hořících hromad pneumatik. Významným pomocníkem se stává těžká technika vojáků, kterou jsou hromady pneumatik rozhrabávány a hasiči postupně dohašovány. Touto účinnou taktikou se záchranáři postupně prokousávají celým skladištěm.

11:00 - Měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší provádí na místě také hygienická stanice z Uherského Hradiště.

12:00 - Zasedá krizový štáb města, který rozhodl o pokračování ve varování a vyrozumívání občanů k jejich ochraně před kouřem. Nadále se bude pokračovat v rozhrabávání hromad pneumatik, což se ukázalo jako velmi významná metoda v boji s tímto požárem. Krizový štáb města povolá na místo další těžkou techniku armády z Bučovic. Pokračují práce na sanaci a ochraně čističky odpadních vod od mastnot a kalů z požáru. Krizový štáb konstatoval, že tempo postupujících prací a likvidace požáru je vysoké a nejviditelnější v posledních šesti hodinách.

13:00 - Oficiální a písemné výsledky zkoušek měření na přítomnost nebezpečných látek potvrdily, že obydlené oblasti města Uherského Brodu byly uchráněny. Naměřené koncentrace nepřekročily stanovené limity.

14:00 - Těžkou technikou se podařilo rozdělit hromady pneumatik a nadále v plamenném hoření zůstává jen asi jedna pětina zasažené plochy. Další místa jsou už dohašena nebo se postupně likvidují proudy vody s pěnou. Hasiči se připravují na nový frontální útok ke zdolání posledního úseku požáru.

15:00 - Útok hasičů s pěnou byl úspěšný. Plameny na posledním úseku byly výrazně sraženy a do hromady doutnajících pneumatik se zakously těžké stroje. Hromada je rozebírána a postupně dohašována. Zatím je pod kontrolou její jedna polovina.

16:00 - Na místo požáru přijel další povolaný těžký nakladač Armády ČR z Bučovic a okamžitě se zapojil do likvidačních prací.

18:00 - Po 28 hodinách intenzivních hasicích prací jsou zlikvidovány plameny na vrchní vrstvě hořících pneumatik. Vojáci dál se svou těžkou technikou rozebírají hromady ohořelých pneumatik, rozváží je a hasiči je dohašují vodou a pěnou. Jsou odkrývána skrytá ohniska požáru a hasiči je postupně likvidují.

20:00 - Jednotky vystřídaly a znovu pokračují v dohašovacích a likvidačních pracích. Velitel zásahu je rozhodnut pokračovat až do nočních hodin.


mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail