hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.6.2007

 aktuality


Třetí den dohašovacích a likvidačních prací v Uherském Brodě
po uhašení plamenného hoření na horní vrstvě čeká hasiče likvidace skrytého požáru
hlášeno druhé zranění zasahujícího hasiče, teknotkát z jednotky dobrovolného sboru z Bojkovic

00:00 - 07:00 - Celou noc se dařilo prolévat místo požáru a zabránit novému plamennému hoření na povrchu skládky. Těžká technika pracovala do pozdních hodin a odvedla velký kus dobré práce.

08:00 - Hasiči a vojáci znovu v plném nasazení v boji proti skrytému nepříteli v hromadách pneumatik. Zhruba jedna polovina skládky je uhašena, přehrabána a ochlazena. Dněšním úkolem je zvládnout druhou polovinu pneumatik na ploše půl hektaru, ze které stále vychází šedo-hnědý kouř z vnitřního požáru.

09:00 - Vítr otočil směr mraku, který stále vychází z vnitřních vrstev hromad pneumatik, a ten je odnášen od Uherského Brodu na Kunovice a Uherské Hradiště. Vlivem nízké oblačnosti se smradlavý dým drží při zemi. Krizový štáb vydává pokyn starostům obcí a policistům k aktivaci varovného systému. Veřejnost je informována o nebezpečí a dostává doporučení o chránění se před kouřem a nadýcháním.

10:00 - Vítr znovu otáčí směr kouře na Uherský Brod. Ve městě stále pracuje mobilní diagnostická laboratoř na zkoumání škodlivin v ovzduší. Veřejnost je stále varována.

12:00 - Hasiči dál pokračují v dohašování skrytých ohnisek požárů, která jsou uvnitř hromad pneumatik. Těžké vojenské nakladače systematicky ukrajují z velkých hromad a hasiči se dostávají ke spodním vrstvám skládky. Z požářiště stále vychází sloup kouře na město Uheský Brod.

13:00 - Je registrováno druhé zranění zasahujícího hasiče. Tentokrát se udělalo nevolno a nadýchal se zplodin hoření dobrovolný hasič z jednotky z Bojkovic. Po ošetření byl odvezen zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice na pozorování.

17:00 - Hasiči a vojáci hlásí úspěšné zvládání dalšího likvidovaného úseku místa požáru. Zadní část místa požáru u kolejí, která hořela jako poslední, je postupně rozebírána a dohašována. Do rozebíracích prací je nasazen jen jeden těžkotonážní nakladač. Druhý se nedá použít pro nedostatek prostoru k manipulaci a rozvážce pneumatik. Likvidační práce se zpomalují.

19:00 - Je hlášeno kompletní zvládnutí úseku u kolejí a hasiči s vojáky se pouští do střední části. Práce jsou nadále zpomaleny a budou určitě pokračovat i další den. Z místa požáru stále vychází nebezpečný kouř. Druhý nakladač se zapojil do preventivních prací při návážce hlíny k vytvoření ochranného valu proti odtoku vody, a to z místa požáru na blízké pole.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail