hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.7.2007

 aktuality


Čtvrtý den dohašovacích a likvidačních prací v Uherském Brodě
hasiči a vojáci dál v boji se skrytým požárem pod hromadami pneumatik
hlášeno třetí zranění zasahujícího hasiče, tentokrát z jednotky dobrovolného sboru z Uherského Brodu

00:00 - 07:00 - Celou noc se dařilo prolévat místo požáru a zabránit novému plamennému hoření na povrchu skládky. Těžká armádní technika znovu pracovala do pozdních hodin.

08:00 - Dnešním úkolem je rozhrabat poslední čtvrtinu z celkového materiálu skladu pneumatik a gumové drti. Z části navážky stále vychází kouř a hasiče čeká zase boj se skrytým požárem v hromadách. Vojáci nasazují veškerou svou těžkou techniku na místě zásahu - dva těžké nakladače, jeden pásový speciál s radlicí i armádní bagr.

09:00 - Vybudovaná hliněná hráz z večera zadržela vodu s pěnidly a nedošlo k zaplavení blízkého obilného pole. Zároveň se tak vytvořila vodní laguna, do které jsou pneumatiky z hromad naváženy, ochlazovány a dohašovány. Z laguny jsou gumy vyváženy na další hromady už zlikvidovaného a uhašeného materiálu. Zavážení prohořívajících pneumatik do laguny je z pohledu hašení efektivnější a velké množství vody působí rychleji v ochlazení.

10:00 - Zpětným zápisem je evidováno třetí zranění hasiče při zásahu. Tentokrát jde o dobrovolného hasiče z Uherského Brodu, který se lehce nadýchal zplodin hoření a musel vyhledat lékařské ošetření. Zranění se stalo už v pátek odpoledne, a to v době nejintenzivnějšího požáru a první vlny hašení.

13:00 - Poslední hromada na skládce je rozhrabána, ochlazena a uhašena. Hasiči dál pokračují v prolévání už uhašených hromad, jako prevence před dalším možným vznikem požáru. Ani tento likvidačně pokročilý stav na místě požáru nenechává hasiče klidné, protože požár pryže a gumy je znám svou nevyzpytatelnou vlastností znovuvznícení i po dlouhé době. Mrak kouře prakticky zmizel a z hromad stoupá jen pára.

14:00 - Velitel zásahu hasičů oznamuje krizovému štábu, že požár byl zlikvidován. Stalo se tak 72 hodin od příjezdu prvních jednotek k požáru. Na místě zásahu zůstávají dvě jednotky profesionálních hasičů a jedna jednotka dobrovolných hasičů pro dohlídku po požáru. Kolem 18. hodiny je plánováno předání místa požáru majiteli, který si už nasmlouval na další hlídání a dohašování dobrovolné hasiče z Těšova.

Na místo je vyslána hlídka strážníků Městské policie Uherský Brod, která bude místo po požáru také hlídat k ochraně majetku a stop pro další šetření. Na místo bude pravidelně zajíždět také zástupce profesionálních hasičů, který bude kontrolovat chování uhašeného materiálu po požáru.

Zbývající jednotky hasičů balí techniku, výstroj i výzbroj. Čekají je hodiny očistných prací a uvedení techniky i mužstva do přijatelného a provozního stavu k dalším výjezdům.

 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail