hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

17.7.2007

 aktuality


Požár plynového kotle v Rožnově pod Radhoštěm
hasiči na Vsetínsku měli rušný den i noc

Dne 17.7.2007 ve 13:14 hod. byli hasiči informováni o požáru kotle v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo vyjela jednotka hasičů města Rožnova pod Radhoštěm s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z domů došlo k požáru plynového ohřívače vody a koše s prádlem.

Před příjezdem hasičů se podařilo požár zlikvidovat majitelům, kteří úspěšně použili hadry a jeden ruční práškový hasicí přístroj. Rychlou a správnou reakcí se jim podařilo také zabránit rozšíření požáru a uchránili si další majetek před zničením. Hasiči místo požáru pouze preventivně překontrolovali. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že došlo k požáru oblečení, které bylo v koši na prádlo. Koš byl postaven pod plynovým kotlem na ohřev vody. Při pouštění teplé vody v kuchyni došlo k většímu průtoku vody a k rychlému ohřevu pomocí plamene hořáku.

Při náhlém výšlehu plamene ohřívacího tělesa kotle došlo pravděpodobně k odlétnutí kousku žhavé okuje ze samotného plynového hořáku. Žhavá částečka propadla zařízením přímo na koš s prádlem, který začal hořet. Následný kouř včas ucítili majitelé, přivolali hasiče a požár sami uhasili. Požár způsobil škodu na kotli a vybavení koupelny v hodnotě asi 30 tis. Kč. Uhašením požáru si majitelé zachránili další majetek za 300 tis. Kč.

Samotná příčina vzniku požáru je velmi zajímavá a poučná, protože nejde o první podobný případ. Majitelé plynových ohřívačů a nástěnných kotlů tak musí přemýšlet i nad případnou nehodou tohoto typu. Vyšetřovatel se však zabývá i další možnou příčinou vzniku požáru.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail