hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.7.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár auta a rodinného domu v Bánově
majitelé i s z dětmi se zachraňovali oknem, když je vzbudila sousedka
noční zásah zaměstnal hasiče na tři hodiny

Dne 18.7.2007 v 00:44 hod. byli hasiči informováni o požáru auta a domu v Bánově na Uherskohradišťsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Bánova a Nivnice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru osobního auta a rodinného domu.

Už při příjezdu hasičů byl vidět noční požár auta a domu. Hasiči natáhli několik proudů vody a snažili se o rychlou lokalizaci místa požáru. Plameny se z osobního auta dostaly přes průjezd až na střechu domu, kterou postupně zničily. Při hasebních pracích se střecha propadla, ale padající trámy nikoho nezranily.

Požár se podařilo lokalizovat asi po hodině intenzivního hašení a další dvě hodiny trvaly dohašovací a likvidační práce. Zásahem se hasičům podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru a došlo tak k uchránění značného majetku. Dohled nad místem požáru zajistili místní dobrovolní hasiči, kteří požářiště hlídali až do osmé hodiny ranní.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo pouze předběžně ohledáno. Ve vyšetřování se pokračovalo až v dopoledních hodinách.

Požár jako první zpozorovala sousedka z protějšího domu, která uviděla v průjezdu světlo a později i plameny. Sama boucháním na okno vzbudila mladé majitele, kteří se před plameny zachránili útěkem přes okno. V té době byl už celý průjezd domu i s autem v plamenech a byl tak odříznut jediný únikový východ z domu.

Požár zničil zaparkované osobní auto zn. Š 120, průjezd domu a jeho střechu. Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 500.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za jeden milion korun. Ohnisko vzniku požáru bylo v osobním automobilu. Vyšetřovatelé odebraly vzorky na odbornou expertízu pro podezření na závadu autobaterie.
 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail