hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

17.7.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár auta ve Valašském Meziříčí
neochotný řidič kamionu odmítl půjčit hasicí přístroj

Dne 17.7.2007 v 16:56 hod. byli hasiči informováni o požáru auta ve Valašském Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na parkovišti u nákupního centra došlo k požáru osobního auta zn. Opel.

Majitelka přijela se svými dětmi na nákup a vozidlo zaparkovala na parkovišti. Při zastavení si všimla kouře u volantu, vypnula motor, vytáhla klíčky ze zapalování a rozsvítily se všechny kontrolky na palubní desce. Vystoupila i s dětmi a volala manželovi o radu. Manžel jí poradil, aby odpojila autobaterii. Když si sehnala mužskou pomoc a otevřela kapotu, tak spatřila plameny v motorovém prostoru. Kapotu proto ihned zavřela a běžela do obchodu pro další pomoc a hasicí přístroje.

Před příjezdem hasičů použila celkem tři ruční práškové hasicí přístroje, což sice pomohlo v utlumení ohně, ale k uhašení rozšiřujícího se požáru to nestačilo. Další hasicí přístroj si chtěla půjčit od řidiče kamionu, který ji však odmítl.

Hasiči byli na místě do čtyř minut od výjezdu. Okamžitě na likvidaci plamenů nasadili vysokotlaké i standardní vodní vedení. Požár se částečně rozšířil i do kabiny vozu, kterou poškodil. Při požáru došlo k poškození také palivového vedení vozu, ze kterého unikal benzín. Hasiči palivo zachytávali do sběrné nádoby a před znečištěním blízké kanalizace vytvořili ochrannou hráz ze sorbentu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Řidička podrobně vylíčila své počínání a chování vozu. Dalším ohledáním byla jako nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru stanovena závada na elektroinstalaci auta. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 40.000 Kč. Uchráněné hodnoty dosáhly 140 tis. Kč, včetně hodnot i okolních zaparkovaných aut.

 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail