hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.7.2007

 aktuality


Sucho v kraji zvyšuje riziko nebezpečí požárů
hasiči varují před nebezpečím požárů v přírodním prostředí

S příchodem letních prázdnin a času dovolených zavítá do přírody a lesů obvykle velké množství lidí, kteří díky své neopatrnosti a nedbalosti zvyšují riziko vzniku požáru. Většina požárů v přírodě byla způsobena lidskou nedbalostí, a to jak při rozdělávání ohně nebo od nedopalků cigaret. Vyskytují se i případy úmyslně způsobených požárů v lesích, na loukách, na plodinách nebo lesním majetku.

Oheň v přírodě se může velice snadno vymknout kontrole a může také napáchat značné majetkové a ekologické škody. Lesní požáry se hasičům obtížně likvidují, protože k nim zpravidla dochází v těžce přístupném terénu, kde nelze plně využít hasičskou techniku. Zásahy jsou mnohdy časově velmi náročné a vyžádají si povolání většího množství jednotek hasičů.

Kouření v lese je ze zákona zakázáno, rozdělávat a udržovat otevřený oheň lze jen na vyhrazených místech. V případě porušení tohoto zákazu mohou přestupci dostat pokutu až do výše 15.000 Kč, pokud dojde k požáru, a nejedná se přitom o trestný čin, tak se sankce může vyšplhat až do výše 25.000 Kč. Zakázáno je i odhazování hořících nebo doutnajících předmětů, které mohou způsobit požár. 

Při výletech a pobytech v přírodě je nutné myslet na bezpečnost před požáry a na dostatečnou prevenci. Suché letní období zvyšuje riziko vzniku požáru. Požáry vznikají nejčastěji v lesních porostech, v suché trávě, na plochách zemědělských kultur nebo na místech využívaných k rekreačním účelům. 

V období horkých letních dnů a sucha hasiči nedoporučují rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně, spalovat hořlavé látky nebo plošně spalovat porosty. Rozdělávání ohně je přímo zakázáno 50 m od okraje lesa a 100 m od dozrávajícího obilí, stohů nebo strniště. Nedoporučujeme kouřit v místech s výskytem suchých porostů, odhazovat hořící nebo doutnající předměty a tábořit mimo vyhrazená místa. Extrémem je používání zábavné pyrotechniky v přírodním prostředí. 

Při rozdělání ohně a manipulaci s otevřeným ohněm hasiči doporučují, aby místo pro rozdělání ohně bylo izolováno od všech snadno zápalných látek v okolí. Při změně klimatických podmínek, především při sílícím větru, rozdělaný oheň co nejdříve uhasit. Důležité je mít oheň pod stálým dozorem a místo opustit teprve po úplném vyhasnutí ohně, zalití vodou a zasypání zeminou.

Občané by se sice měli chovat tak, aby k požárům nedocházelo, ale ne všichni se tak chovají a vždy uposlechnou rad hasičů.

Několik základních rad od hasičů, jak v přírodě zacházet s ohněm - zde

zpracováno z podkladů odboru prevence HZS ZLK a GŘ HZS ČR

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail