hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

14.8.2007

 aktuality


Požár lokomotivy v železniční stanici Zlín
rychlý zásah strojvedoucího zabránil většímu požáru

Dne 14.8.2007 v 09:21 hod. byli hasiči informováni o požáru lokomotivy ve stanici Zlín.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, jednotka hasičů z povolání města Zlína a jednotka profesionálních hasičů podniku ČD z Přerova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na železničním nádraží ve Zlíně došlo k požáru diesel lokomotivy nákladního vlaku.

Nákladní vlaková souprava zastavovala ve stanici Zlín - střed, aby uvolnila trať pro průjezd osobního vlaku z Vizovic. Po zastavení soupravy se vnitřek lokomotivy zahalil kouřem z požáru. Strojvedoucí okamžitě vypnul veškerá elektrická zařízení a k hašení požáru v motorovém prostoru použil dva ruční hasicí přístroje. Svou rychlou reakcí zabránil rozšíření požáru a ochránil majetek drah.

Požár zpozorovali i zaměstnanci stanice, okamžitě přiběhli na pomoc s dalšími ručními hasicími přístroji a zavolali na pomoc hasiče.

Po příjezdu hasičů bylo k lokomotivě nataženo vysokotlaké vodní vedení a místo požáru bylo postupně dohašeno a ochlazováno. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Vyšetřovatel hasičů ze Zlína si místo požáru prohlédl. Strojvedoucí uvedl, že došlo k technické závadě na přívodu paliva k motoru a následnému požáru na jeho horkých částech. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč. Rychlým zásahem strojvedoucího byly uchráněny další vysoké hodnoty majetku a lokomotivy.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail