hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

16.8.2007

 aktuality


Požár nákladní soupravy s nákladem maku v kopcích u Buchlovic
řidič nedokázal zabránit rozšíření požáru

Dne 16.8.2007 v 10:59 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta v kopcích u Buchlovic.

Hlášení o požáru přišlo na tísňovou linku devět minut po hlášení, že téměř ve stejném místě se stala dopravní nehoda, při které došlo ke střetu auta s padlou větví stromu. Už vyjetá jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem tak dostala další informaci o nutném zásahu.

Hasiči nejdříve přijeli k dopravní nehodě, kde zjistili, že osobní auto narazilo v zatáčce do spadlého stromu. Po rychlé kontrole a zjištění, že nedošlo ke zranění a není potřeba zásahu hasičů, pokračovala jednotka k místu požáru. Operační důstojník HZS Zlínského kraje k požáru vyslal i další cisternu profesionálních hasičů z Uherského Hradiště a posilovou jednotku sboru dobrovolných hasičů z Buchlovic.

Před příjezdem hasičů se snažil hořící nákladní vůz uhasit sám řidič, který použil ruční hasicí přístroje ze své zásoby, ale i přístroje dalších projíždějících řidičů. Rychle se rozšiřující požár však nezvládl a musel vyčkat na příjezd hasičů.

Už vyjetá jednotka na cestě do kopců u Buchlovic byla na místě požáru velmi rychle a hasiči tak začali se zásahem jen pár minut po ohlášení. K vozu bylo nataženo vodní vedení a požár byl postupně lokalizován a uhašen. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru a ochraně vozidla i převáženého nákladu maku.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl po závadě na palivovém vedení nákladního auta zn. Tatra 815 a zachvátil prostor za kabinou. Plameny se postupně rozšířily a poškodily vůz. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 70.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek za 300 tis. Kč.

V době zásahu byla vozovka na hlavním tahu průjezdná jen s omezením a po celou dobu byla řízena kyvadlově hasiči i hlídkou policie. Nepojízdné vozidlo muselo být odtaženo speciálem asistenční služby motoristům.

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail