hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

19.8.2007

 aktuality



likvidace roje sršňů v seníku mysliveckého sdružení u obce Zářičí

Hasiči v létě zasahují často proti vosám a sršňům
tradiční letní výjezdy na bodavý hmyz se množí

Výjezdy a zásahy hasičů proti nebezpečnému a bodavému hmyzu prakticky neustávají od jara do podzimu. Po jarních měsících, které byly typické množstvím zásahů proti rojícím se a nebezpečným včelám, je v letním období střídají zásahy proti nebezpečným vosám a hlavně sršňům.

Operátoři tísňových linek hasičů přijali v posledních několika týdnech desítky hlášení a žádostí o likvidace rojů bodavého hmyzu z celého kraje. Ne ve všech případech však můžeme vyhovět, a proto upozorňujeme veřejnost, že výjezd profesionálních hasičů je možný jen v odůvodněných případech přímého ohrožení lidského zdraví nebo života.

Hasiči vyjíždí k případům ohrožení lidí, což jsou případy výskytu rojů u zastávek autobusů, v parcích s větším pohybem osob, roje u činžovních domů, škol, dětských hřišť, nemocnic, veřejných budov, úřadů apod. V praxi zohledňujeme i jednotlivé případy ohrožení seniorů, dětí nebo těhotných žen. Samostatnou a nikdy neodmítanou skupinou žadatelů o pomoc jsou alergici a lidé citliví na bodnutí hmyzem.

K záchytu a následné likvidaci hasiči používají buď speciální odchytové nádoby, sítě a pytle, nebo využívají speciální vysavače. V těchto letních měsících zasahujeme také u dětských letních táborů, koupališť, výletních míst, na cyklostezkách apod. V některých případech jsme zohlednili i případy, ve kterých bodavý hmyz ohrožoval výkon práce nebo povolání.

Ve všech ostatních případech odkazujeme veřejnost na deratizační služby soukromých firem, které se specializují na likvidace bodavého hmyzu. V některých případech hasiči používají i chemické likvidační prostředky proti hmyzu, které si však musí zakoupit žadatel.

I přes zásahy jen ve vybraných a odůvodněných případech se počítá množství výjezdů v desítkách. Každoročně zaplní statistiku zásahů proti nebezpečnému a bodavému hmyzu průměrně stovka případů, kdy jde o přímé ohrožení lidského zdraví nebo života.

V případě ohrožení nebezpečným hmyzem doporučujeme občanům i nadále se obracet na tísňovou linku hasičů 150, kde je možné konzultovat jednotlivé případy, domluvit se na možném zásahu nebo si vyžádat radu a kontakt na likvidační služby.


hasiči se musí chránit proti bodnutí ochrannými pomůckami

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail