hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.8.2007

 aktuality


Požár lakovny a smáčírny výrobního podniku v Hulíně
při požáru byl zraněn jeden zaměstnanec

Dne 23.8.2007 v 09:12 hod. byli hasiči informováni o požáru lakovny v Hulíně.

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže a Holešova se třemi cisternami, jednotky sboru dobrovolných hasičů z Hulína, z Kroměříže a jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku Pilana Tools Metal Saws s.r.o. Ze Zlína byl vyslán také velící důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v provozu na výrobu řezacích listů došlo v sekci lakovny a smáčírny k požáru.

Před příjezdem hasičů se snažili zaměstnanci podniku zvládnout požár pomocí ručních hasicích přístrojů, což ale nebylo dostatečně účinné. Právě v této době hašení došlo k jednomu zranění obětavého zaměstnance, který utrpěl lehké popáleniny na obličeji. Svým kolegou byl naložen do auta a odvezen do nemocnice k ošetření. Požár zahalil kouřem výrobní prostory a asi 15 zaměstnanců muselo opustit své stroje. Po dobu zásahu byla zastavena výroba.

Hasiči k místu požáru natáhli několik proudů vody. Hasební útok byl veden jak z vnitřních prostor haly, tak i z venku. Hasiči v dýchacích přístrojích postupně pronikli do tří místností lakovny a smáčírny, kde se snažili zabránit dalšímu rozšíření požáru. Požár byl lokalizován asi po půl hodině hasebních prací. Dalších devadesát minut trvaly dohašovací, ochlazovací a likvidační práce.

Požár v lakovně se rozšířil na strop, kde se uvolnily podhledy a spadly na pracovní stoly. Vysoké teploty z hořících barev byly postupně monitorovány pomocí termokamery. Plameny pronikly i do stropu a na střešní konstrukce dvou sousedících budov. Hasiči se postupně dostali na střechu, kde zahájili rozebírání krytiny. Bylo nutné uhasit další ohniska požáru ve střeše a zabránit dalšímu vnitřnímu a skrytému šíření plamenů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v místnosti smáčírny a rychle se rozšířil do celého prostoru lakovny. Teplem a zplodinami byla zasažena i vedlejší místnost, chodba a část další oddělené lakovny. Poškozeny byly také stropy a část střešní konstrukce. Samotná smáčírna byla požárem prakticky celá zničena.

Požárem způsobené škody si majitelé vyčíslily na bezmála 250.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 300 tis. Kč. Zjištění příčiny vzniku požáru je nadále v šetření a bude pokračovat po výslechu zraněného zaměstnance.


zásah v horkém prostředí byl pro hasiče vyčerpávající

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail