hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

25.8.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po těžké havárii na Barum rally u Pinduly
záchranáři Autoklubu ČR odvedli profesionální práci

Dne 25.8.2007 v 11:43 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké havárii závodního auta na RZ 3 - Pindula.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v lesním úseku mezi Pindulou a Bohuslavicemi u Zlína došlo k velmi těžké havárii závodního vozu zn. Opel Astra GSI, č. 81.

Závodní vůz vyletěl ve vysoké rychlosti ze silnice a bokem narazil do vzrostlého stromu. Po nárazu došlo k těžké deformaci karoserie a ochranného rámu na straně u spolujezdce.

Jako první na místě zasahovali záchranáři Autoklubu ČR, kteří za pomoci speciální vyprošťovací techniky uvolnili sevření a dostali pilota i těžce zraněného spolujezdce ven. Podle prvotních zpráv lékaře zdravotnické záchranné služby utrpěl navigátor velmi vážná zranění v oblasti pánve a nohou. Po vytažení z vraku musel být uložen do vakuového lůžka a odvezen do nemocnice k hospitalizaci a vyšetření. Řidič utrpěl předběžně lehká zranění, ale i on byl odvezen do nemocnice na vyšetření.

Hasiči zajistili vůz proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Pomohli s naložením zraněného spolujezdce do sanitního vozu a domluvili se s pořadateli na hlídání okolí havárie.

U takových těžkých havárií rozhoduje doslova každá minuta a je na místě ocenit vynikající práci záchranářů autoklubu, stejně jako i práci pořadatelské služby, která měla nelehký úkol se zajištěním veřejného pořádku neukázněných diváků po nehodě. Po havárii byl další průjezd závodních vozů pozastaven s náhradním časem.

aktualizováno

Po převozu do nemocnice se devětačtyřicetiletý navigátor podrobil náročné operaci. Nakonec však svým těžkým zraněním podlehl a přes veškerou snahu lékařů se ho nepodařilo zachránit.


rychlá a přesná musí být práce záchranářů, zvláště po těžkých nehodách


záchranáři Autoklubu ČR odvedli profesionální práci

 

mjr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail