hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.8.2007

 aktuality


Vznícení prachu a následný požár v pracovním stroji firmy ve Starém Městě
výbuch železného prachu a požár v cyklonu způsobil značné škody

Dne 28.8.2007 v 05:19 hod. byli hasiči informováni o požáru stroje firmy ve Starém Městě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v prostoru výrobní haly a stroje na přípravu železných tyčí došlo ke vznícení a požáru prachu.

Před příjezdem hasičů se zaměstnanci snažili požár uhasit pomocí vody z nástěnného hydrantu, která byla vedením natažena k místu požáru. Hasiči následně požár uhasili a zásahem zabránili jeho dalšímu rozšíření na pracovní tryskací stroj. Po uhašení požáru hasiči stroj a výrobní technologie ochlazovali. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo předběžně ohledáno a další šetření se uskutečnilo v dopoledních hodinách. Výrobní linka na čištění a úpravu železných tyčí obsahuje zařízení, které tryskáním zbavuje prvotní materiál vnějších nečistot. Drobné částečky vytváří železitý prach, který je vzápětí filtrován.

Zaměstnanci potvrdili, že uvnitř cyklonu došlo k prolétnutí jisker, které způsobily vznícení prachu a následně i požár. Dělníci stroj vypnuli od elektrického proudu a snažili se požár uhasit. Požár uvnitř cyklonu prakticky zničil celé vnitřní vybavení.

Vyšetřovatel postupně vyloučil různé verze vzniku požáru a jako jedinou nejpravděpodobnější příčinu potvrdil vznik mechanické jiskry ve stroji a následný požár. Příčina je však i nadále v šetření.

Požárem způsobená škoda byla zatím vyčíslena na 200.000 Kč. Zásahem zaměstnanců a hasičů se podařilo uchránit další hodnoty výrobního zařízení za 2 mil. Kč.
  

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail