hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.9.2007

 aktuality


Tragická dopravní nehoda a požár kamionu u Břestu
v otřesné nehodě skončily čtyři osobní a jedno nákladní auto
hasiči bojovali s mohutným požárem tahače i návěsu kamionu

Dne 9.9.2007 ve 21:41 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě u obce Břest na Kroměřížku.

První hlášení na tísňovou linku oznámilo, že došlo k hromadné dopravní nehodě na hranici Zlínského a Olomouckého kraje. Na místo proto vyjely jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže a Přerova se zásahovými vozy. Krátce po vyslání hasičů přišla další upřesňující informace na tísňovou linku, že po nehodě došlo i k požáru kamionu. Operační důstojník proto vyslal další jednotky sboru dobrovolných hasičů z Břestu a Hulína.

Už při příjezdu k místu nehody byl vidět z dálky mohutný požár kamionu. Požár byl vidět z velké dálky, protože se nehoda stala na vrcholu přejezdového mostu přes železniční trať. Hlavní silniční tah I/55 byl okamžitě neprůjezdný.

Řidič malé dodávky zn. VW Caddy vyjel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím kamionem na vrcholu silničního přejezdu přes železniční trať. Velmi silný náraz doslova rozpáral kabinu a střechu malého auta, které se na silnici roztočilo a vypadl z něho celý motor. Devětadvacetiletý řidič na místě nehody podlehl svým těžkým a devastujícím zraněním.

Řidič kamionu zn. Iveco se po nárazu dostal do protisměru, kde havaroval do svodidel a ochranného oplocení mostního přejezdu. Po nárazu začal tahač hořet a řidiči i jeho spolujezdci se podařilo zachránit vyskočením z auta. Řidič kamionu utrpěl lehké zranění na nohou a byl převezen vozidlem zdravotnické záchranné služby do Přerova. Kamion zůstal na hraně mostu a nad náspem k železniční trati.

Do vypadlého motoru narazilo čelně další osobní auto zn. Citroen C5, které si poškodilo přední část vozu. Nárazu do neovladatelného auta VW se nevyhnul ani řidič osobního auta zn. Š Felicia. Čtvrté osobní auto zn. Audi 80 bylo poškozeno od odletujících částí zničených vozů a kamionu. Jednotlivé části aut, jejich úlomky a střepy byly rozmetány na bezmála sto metrech komunikace. Silnice byla na mnoha místech znečištěna velkým množstvím uniklých provozních kapalin.

Po rychlém průzkumu situace se hasiči prioritně soustředili především na likvidaci mohutného požáru. Jako první na místo přijeli hasiči z Přerova a vzápětí i hasiči z Kroměříže. Okamžitě bylo nataženo několik vodních proudů k rychlé lokalizaci požáru. Plameny kompletně zachvátily kabinu tahače i téměř celý návěs s nákladem titanové běloby.

Zkrocení plamenů trvalo hasičům přes půl hodiny za použití několika proudů pěny. Další hodinu trvaly dohašovací a ochlazovací práce. Při hašení došlo k poškození převážených pytlů s barvivem a k jejich splachu na silnici. Hasiči se snažili ucpávkami chránit kanalizaci, ale nepodařilo se jim zcela zabránit úniku běloby. O události byli informováni zástupci odboru životního prostředí a vodárny.

Po uhašení plamenů se hasiči věnovali znečištěné vozovce, kterou uklízeli a oleje zasypávali sorbenty. Další část hasičů pomáhala v rojnici prohledávat blízké okolí nehody a pátrala pod silničním mostem. Důvodem bylo nalezení dalších možných účastníků nehody a zjistit, zda nedošlo k vysypání nákladu a zablokování železniční tratě.

Doprava na hlavním silničním tahu byla zcela uzavřena a hlídkami policie odkláněna na objízdné trasy. Likvidace následků této těžké hromadné dopravní nehody trvala hasičům téměř pět hodin. Dalších mnoho hodin bude trvat odstranění zničeného kamionu a jeho nákladu 25 tun přísad do barev.

aktualizováno

Podle posledních informací utrpěl řidič kamionu těžké zranění a tříštivou zlomeninu. Odklízení následků požáru kamionu a převáženého nákladu bude trvat celý dnešní den.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail