hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.9.2007

 aktuality


Likvidace úniku nafty z nádrže tahače cisterny v Loukově
hasiči jsou na podobné havárie a zásahy dobře připraveni

Dne 10.9.2007 ve 13:49 hod. byli hasiči informováni o havárii cisterny u obce Loukov.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozidlem a jednotka profesionálních hasičů podniku Čepro Loukov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na příjezdové komunikaci k podniku Čepro došlo k havárii cisterny a k proražení palivové nádrže tahače.

Jako první na místě zasahovali podnikoví hasiči, kteří potvrdili únik asi 400 litrů nafty z proražené nádrže. Nafta se rozlila na plochu 5x25 m a začala stékat do šachty zaolejované kanalizace určené k záchytu ropných produktů. Z kanalizace bylo palivo následně odčerpáváno k likvidaci.

Hasiči z obou jednotek společně zasypali sorbentem i znečištěnou plochu komunikace u firmy. Silnice byla očištěna a omyta speciálními prostředky. Při události nebyl nikdo zraněn.

Tento ostrý zásah jen potvrdil připravenost hasičů na podobné havárie, které mohou ohrozit životní prostředí. Úniky ropných produktů a paliv nejsou nijak výjimečné a hasiči se s nimi setkávají takřka denně. Zasahujeme od drobných úniků provozních kapalin vozidel po dopravních nehodách, až po velké a náročné havárie cisteren.

Takovéto zásahy jsou také velmi častým námětem specializovaných cvičení hasičů, do kterých zapojujeme nejen naše profesionální hasiče, ale také jednotky dobrovolných a podnikových hasičů.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail