hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

11.9.2007

 aktuality


Napajedelští hasiči uctili památku svých amerických kolegů
v kraji se u hasičů uskutečňují vzpomínkové akce


V úterý 11. září 2007 uctili členové Sboru dobrovolných hasičů v Napajedlích památku svých 343 amerických kolegů - hasičů z New Yorku, kteří před šesti lety zahynuli po teroristickém útoku v troskách Světového obchodního centra při plnění svého poslání, při snaze pomoci svým spoluobčanům.

Tato malá pietní vzpomínka se uskutečnila na Zahradní ulici v Napajedlích u soukromého pomníčku hasiče ve výslužbě Antonína Pavelky, který se spolu s místostarostou města Napajedla ing. Milanem Vybíralem této akce také zúčastnil. Pan Pavelka postavil na své zahradě pomníček přesně v americkém stylu, včetně sochy dalmatina, který je tradičním maskotem hasičů v USA.

K historii vzniku napajedelského soukromého památníku

V roce 1999 byl pan Antonín Pavelka na návštěvě u hasičů v New Yorku poblíž „dvojčete“ a získal zde kamarády. Právě tito hasiči byli mezi prvními, kteří zasahovali při útoku na Světové obchodní centrum 11. září 2001.

Později se na Floridě setkal s hasičem, se kterým dříve sloužil u Hasičského záchranného sboru v České republice. U jedné z hasičských zbrojnic se setkal s památníkem, kde mezi hydrantem a sochou dalmatina byl položen kbelík s květinami. Když tento památník pak viděl v USA na více místech, začal se zajímat, co vlastně znamená. Dozvěděl se, že je to vzpomínka na hasiče, kteří zahynuli při zásahu po útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září 2001.

Na památku svých přátel, hasičů, se kterými se v roce 1999 v New Yorku seznámil a kteří zahynuli při útoku 11. září 2001, se pan Pavelka rozhodl zbudovat tento památník u sebe doma na zahrádce. Chvíli mu trvalo, než se mu podařilo sehnat „originální“ americký hydrant, ale nakonec v roce 2003 památník dokončil.

Každoročně zde 11. září zapaluje svíčku a do kbelíku s vodou dává kytici, od roku 2005 společně s napajedelskými hasiči.

za přispění SDH Napajedla

HZS Zlínského kraje se také připojuje ke vzpomínkové akce a k uctění památky kolegů hasičů, kteří zahynuli ve světovém obchodním centru při plnění svých povinností a při záchraně lidských životů.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail