hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.9.2007

 aktuality


Hasiči dvakrát pomáhali u zraněných v těžko dostupných místech Vsetínska
pomoc dvěma vážně zraněným osobám byla rychlá

Dne 15.9.2007 v 11:23 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně zraněné osoby v nepřístupném místě u obce Lidečko.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v těžko přístupném lesním terénu došlo k vážnému zranění muže, který těžil dřevo.

Mezi obcí Lidečko a Pučiny odbočili hasiči na lesní cestu, kterou pokračovali asi dva kilometry. Nakonec museli v těžkém terénu své zásahové auto odstavit a dál pokračovat lesem pěšky. Po dosažení místa nehody byl zraněný muž již ošetřen posádkou zdravotnické záchranné služby. Se svým těžkým zraněním nohy byl zafixován do vakuového lůžka a hasiči ho snesli těžkým terénem asi 200 metrů k sanitnímu vozu. Zraněný muž byl naložen a odvezen k hospitalizaci do nemocnice.

Dne 15.9.2007 v 18:00 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po zranění osoby v nepřístupném místě u obce Velké Karlovice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína a jednotky dobrovolných hasičů z Velkých Karlovic a Karolinky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v těžko přístupném místě samot došlo k vážnému zranění ženy.

Jako první z hasičů na místo dorazila jednotka dobrovolníků z Karolinky se svým terénním zásahovým vozidlem. Hasičům se podařilo v těžko přístupných místech samot a chat přijet až přímo k samotnému místu nehody. Žena si zde pádem ze schodů způsobila vážné a krvácivé zranění na hlavě a bylo nutné ji ošetřit a přepravit do nemocnice.

Ženě byla poskytnuta první pomoc, bylo zastaveno její krvácení a hasiči ji přenesli k vozidlu zdravotnické záchranné služby. Následně byla přepravena do nemocnice k další nezbytné péči a hospitalizaci.

Podobné záchranné akce nejsou nijak výjimečné a dokazují vzájemnou spolupráci všech záchranářských složek v těžko přístupných místech a kopcovitých terénech Zlínského kraje. Hasiči a zdravotníci pomáhají při nejrůznějších zraněních v lesích, která vznikají nejen při práci, ale často i při sportu nebo aktivním odpočinku turistů.

 
ilustrační foto

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail