hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

15.9.2007

 aktuality


100 let sboru dobrovolných hasičů v Bratřejově
hasiči v Bratřejově světili prapor, obec jim k výročí vydala publikaci


Za zvuku hasičských sirén, hemžení modrých uniforem a četných návštěvníků se odehrály oslavy sta let hasičského sboru, dvě sta let školství a sto dvaceti let školy v Bratřejově.

„Na výročí jsme se připravovali asi tři měsíce. Nejnáročnější bylo vydání brožury k této příležitosti. Podílela se na ní totiž spousta lidí. Ale jsem spokojený, oslavy se vydařily,“ zhodnotil den starosta Antonín Tomšů. Textovou část knihy nazvané Bratřejov 2007 napsal Břetislav Imrýšek. „Pracoval jsem na tom půl roku. Zajímavé informace obsahoval třeba pokladní deník hasičů z třicátých let. Navíc jsem první zmínku o obci našel v pramenech už o třináct let dříve. Ale protože je zažitý rok 1481, nechal jsem to tak,“ prozradil.

Největší část programu měli na svých bedrech dobrovolní hasiči. Dopoledne například propojenými hadicemi přiváděli vodu z návsi na farmu na kopci. „Šlo o námětové cvičení. Podílelo se na něm pět sborů z okolních obcí, třeba Jasenné, Ubla nebo Vizovic,“ popsal dobrovolný hasič Petr Žák. Odpoledne pak předvedli na návsi profesionálové ukázky zásahů, hasilo se také koňskou, parní nebo motorovou stříkačkou.

Součástí oslav byla i mše a svěcení hasičského praporu v místním novogotickém kostele sv. Cyrila a Metoděje. „Na to se těším nejvíc. Nejsem totiž aktivní hasič, ale katolík,“ řekl František Chromčík z Bratřejova. V zaplněném kostele a za přítomnosti evangelického faráře Jaroslava Vody pak katolický farář Arnošt Červinka pokropil svěcenou vodou nejen hasičský, ale i obecní prapor.

Na programu měli hasiči i čestné ocenění několika starších členů sboru. „Ocenění za zásluhy mělo dostat šestnáct osob, dva z nich se ale nakonec nezúčastní,“ informoval starosta hasičů Vladimír Hromada. Jedním z oceněných byl i sedmdesátiletý Zdenek Caletka. „Začínal jsem jako hasič v roce 1957. Třicet let jsem dělal velitele. Zasahoval jsem i u čtyřech požárů,“ zavzpomínal.

Výroční oslavy budovy školy a školství v obci se nesly v komornějším duchu. Zájemci si mohli prohlédnout školní budovu. „Hodně se ve škole změnilo. Přistavěla se část se školkou. Vchod býval za nás od silnice, teď je zezadu. Taky zahrada bývala užitková a dnes tam mají kolotoč,“ zavzpomínal Ivo Milich. Jeho dědou byl i učitel a ředitel školy František Petřík, který na škole působil v letech 1919-1939.

Součástí doprovodného programu svátečního dne byl i hudební doprovod cimbálové muziky, výstava dobových i současných fotografií sboru, získaných soutěžních trofejí a historické i současné hasičské techniky. K vidění byla třeba unikátní parní stříkačka z roku 1907 nebo historická automobilová stříkačka Tatra z roku 1931.

s laskavým přispěním Zlínského deníku

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail