hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

17.9.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár mobilního včelína v Březolupech
třetí požár na Uherskohradišťsku za posledních šest týdnů

Dne 17.9.2007 v 16:35 hod. byli hasiči informováni o požáru chatky u obce Březolupy.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Březolup. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru mobilního včelína.

Už při příjezdu hasičů byl vidět stoupající kouř z objektu nad zahrádkářskou kolonií u Březolup. Hasiči se k místu požáru dostali nejdříve jen pěšky a později i s cisternou. Požár v té době už zachvátil kompletně celý včelín a ani zásahem hasičů už nebylo možné cokoliv zachránit. Vysokotlakým proudem vody byl požár dohašen a bylo tak zabráněno případnému rozšíření plamenů do okolí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že ve včelíně ošetřoval rámečky s plástvy a při zapálení sirného knotu došlo k požáru. Plameny se velmi rychle rozšířily a zničily nejen mobilní včelín, ale také čtyři úly a tři včelstva.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele při práci s otevřeným ohněm.

Na Uherskohradišťsku jde již o třetí rozsáhlý požár v posledních měsících. 9.8.2007 došlo k požáru včelína ve Starém Hrozenkově a 17.8.2007 plameny kompletně zničily dvoupodlažní dřevěný včelín u obce Vápenice, kde si majitel vyčíslil škodu na 100.000 Kč. Ve všech případech byla jako příčina vzniku požáru zjištěna nedbalost včelařů při ošetřování včelstev nebo úlů.


zničený dvoupodlažní včelín u Vápenic


zničený včelín ve Starém Hrozenkově

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail