hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

27.9.2007

 aktuality


Cvičení hasičů na 3. Základní škole v Holešově
škola velmi rychle evakuovala přes 500 dětí

Dne 27.9.2007 v 10:05 hod. došlo v základní škole v 3. ZŠ Holešov na ul. Družby k fiktivnímu požáru v učebně chemie.

Námětem cvičení profesionálních i dobrovolných hasičů byl společný zásah při požáru v učebně chemie základní školy, záchrana zraněných osob a zvládnutí požáru. Během akce byla prověřena doba dojezdu jednotek hasičů ke škole, vzájemná komunikace při zásahu, a také koordinace hasebních i záchranných postupů.

Součástí cvičení byla i prověrka evakuace dětí ze školy a seznámení hasičů se stavební situací v jednotlivých pavilonech a budovách školy. Po vyhlášení poplachu ředitelkou školy se podařilo učitelům velmi rychle evakuovat celou budovu. Z celkem třiadvaceti tříd bylo do bezpečí vyvedeno 510 dětí.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje vyslal na zásah jednotky profesionálních hasičů z Holešova a Bystřice pod Hostýnem, které doplnily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Holešova a podniku TON z Bystřice pod Hostýnem.

Hasiči v dýchacích přístrojích postupně pronikli do budovy školy, kde nejdříve nalezli zraněného zaměstnance a poskytli mu první pomoc. Následně s hadicovým vedením nalezli místo požáru, které lokalizovali a uhasili. Zraněný muž byl vynesen z budovy a na nosítkách přepraven ke zdravotníkům před školou. Získané poznatky ze cvičení budou zapracovány do postupů a taktických plánů podobných zásahů. Dobře zvládnutá organizace evakuace školy pedagogy zaslouží pochvalu.

Taková cvičení jsou velmi důležitá a prověřují možnosti zásahu v budovách s větším počtem osob. V praxi se může přihodit řada různých problémů, které mohou vyvolat požár a ohrozit stovky dětí. Z poslední doby je v našem kraji znám podobný případ s nebezpečnou chemickou látkou ve škole, který se stal ve Valašském Meziříčí - více zde.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail