hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

28.9.2007

 aktuality


Požár půdy a střechy rodinného domu ve Zdounkách
zraněný syn majitelky skončil v nemocnici

Dne 28.9.2007 v 19:22 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Zdounkách.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže a Morkovic-Slížan se dvěma cisternami, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Zdounek a Zborovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru na půdě a na střeše rodinného domu.

Jako první na místo přijeli dobrovolní hasiči ze Zdounek. Při průzkumu byla celá půda silně zakouřená a plameny šlehaly přes poškozené plechové krytí střechy. Při požáru se zranil dvacetiletý syn majitelky domu, který se nadýchal nebezpečných zplodin hoření. Po prvotním vyšetření byl odvezen na specializované pracoviště a popáleninové centrum nemocnice v Brně.

Hasiči společně rozvinuli několik proudů vody a snažili se o rychlou lokalizaci požáru a uhašení plamenů. Cílem bylo uchránit další části střechy a hlavně obytné části rodinného domu. Hasiči postupně rozebrali část plechového krytí střechy a lépe se dostávali ke skrytým ohniskům požáru. Silné zakouření půdy ztěžovalo zásah a hasiči museli pracovat v dýchacích přístrojích. Hasiči vyházeli z půdy hořící materiál a požár postupně uhasili před jednadvacátou hodinou.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že syn majitelky odešel na půdu, kde si svítil svíčkou. Otevřený plamen zapálil hořlavý materiál a údajně i benzin uskladněný na půdě. Při požáru se mladý muž sám zranil a byl odvezen zdravotnickou záchrannou službou.

Požár zničil část uskladněných věcí na půdě a část střešní konstrukce s plechovou krytinou. Celkem byla zasažena plocha střechy asi na třiceti metrech čtverečných. Způsobená škoda byla vyčíslena asi na 50.000 Kč. Zásahem hasičů byly uchráněny další hodnoty majetku a rodinného domu za 300 tis. Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost mladého muže při manipulaci s otevřeným ohněm.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail