hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

1.10.2007

 aktuality


HZS Zlínského kraje letos realizuje dvě velké investice
rekonstrukce dvou stanic hasičů a vybudování nového výcvikového centra

HZS Zlínského kraje proinvestuje letos zhruba 70 mil. Kč. Z tohoto objemu jde přes polovinu na rekonstrukci dvou stanic profesionálních hasičů ve Valašských Kloboukách a Luhačovicích.

Stanice Valašské Klobouky - rekonstrukce a vybudování výcvikového centra, včetně plynového polygonu

Už v roce 2004 se HZS Zlínského kraje potýkal s problémem špatného technického stavu budovy stanice hasičů ve Valašských Kloboukách. Šlo především o nevyhovující střechu, elektroinstalaci v havarijním stavu a nevyužité volné prostory ve třicet let staré budově.

Po nezbytných přípravách v červenci 2007 byla konečně zahájena rekonstrukce objektu v celkovém plánovaném finančním objemu 25 mil. Kč. Na financování se podílí také Zlínský kraj ze svého rozpočtu částkou 4 mil. Kč a město Valašské Klobouky, které darovalo stavební a okolní pozemky. Zhotovitelem stavby je Pozemní stavitelství Zlín.

Do konce roku 2007 by mělo být zrekonstruováno a vybudováno zcela nové zázemí pro profesionální i dobrovolné hasiče a upraveny garáže. Za 7 mil. Kč vznikne ve druhém podlaží zcela nový výcvikový trenažér - tzv. plynový polygon.

Zbudováním výcvikového centra bude uzavřena kapitola, kterou začala rekonstrukce stanice v Otrokovicích, jejíž součástí je školicí centrum pro hasiče. Tato dvě centra zbudovaná během dvou let - výcvikové a školicí - budou uspokojovat veškeré odborné požadavky nejen hasičů, ale své služby nabídne i členům dobrovolných jednotek, policistům a dalším složkám IZS.

Stanice Luhačovice - rekonstrukce a společná budova pro profesionální hasiče, dobrovolné hasiče a Policii ČR

Rekonstrukce byla zahájena také v červenci letošního roku a celkem bude proinvestováno na 7 mil. Kč. Na financování se podílí také Policie ČR částkou 4,3 mil. Kč na úpravu té části objektu, kterou užívá.

Ve společné budově bude do konce roku zrekonstruováno zázemí a prostory pro profesionální i dobrovolné hasiče, rekonstrukcí projdou i garáže a především prostory pro Policii ČR.


Bezpochyby nejzajímavější a nejočekávanější je zbudování nového výcvikového centra s plynovým polygonem ve Valašských Kloboukách. Pojďme se společně podívat, co takové zařízení představuje a k čemu všemu slouží.

Jedná se o technologický systém sloužící pro výcvik příslušníků v dýchací technice a ochranných oblecích. Prostory výcvikového polygonu sestávají z místností přípravny, fittness, tepelné zóny, plynového polygonu a řídícího centra. V přípravně se cvičící oblečou do výstroje a nasadí dýchací přístroje. Ve fittness centru se cvičící na třech posilovacích strojích zahřejí na vyšší tepovou frekvenci. Poté procházejí přes tepelnou zónu, kde tepelné zářiče vyhřejí prostor na 70 – 80 stupňů C. Následně prolézají systémem překážek a klecí simulujících zásahový prostor přes plynotěsnou klapku do části plynového polygonu, který simuluje zásah v zakouřených místnostech. Prostor je zakouřen umělou (divadelní) mlhou pro snížení viditelnosti. Rozmístění překážek ve cvičební místnosti je možno přestavovat a měnit. Polygon je také vybaven ozvučovacím zařízením s možností reprodukce široké škály zvukových kulis. Celý průběh výcviku je monitorován otočnými infrakamerami (i v zakouřeném prostoru) a pozice je kontrolována pomocí nášlapových desek se senzory, je taktéž hlídána tepová frekvence cvičících. Údaje jsou přenášeny na obrazovky do řídícího centra, kde pověřený pracovník nepřetržitě sleduje průběh výcviku.

Celý trenažér se snaží co nejvíce přiblížit skutečným zásahům např. při požáru v domě. Hasič v plném zásahovém oblečení a s dýchacím přístrojem je ve fyzické zátěži, částečně ovlivněn vyčerpáním, ztíženou orientací v neznámém prostředí, působí na něj rušivé zvuky a musí překonávat překážky. Instruktoři mohou přenastavit dráhu a mohou zadávat různé úkoly k plnění - záchrana osoby, orientace na čas, prostředí nulové viditelnosti apod.

Trenažér může sloužit také pro potřeby a výcvik policistů z pořádkových nebo specializovaných útvarů, stejně jako i dalším partnerům ze složek IZS. Využitelnost výcvikového střediska je otevřena i pro naše kolegy z partnerských krajů Slovenska.


tři "mučicí" stroje před vstupem do polygonu

- nekonečný žebřík - žebřík s PC rozhraním pro výcvik stoupání po žebříku na nekonečném řetězu s příčkami, pohyb příček vahou cvičícího, se stejnosměrným brzdným motorem, bezdotykové měření vystoupaných metrů

- zátěžový chodník - ergonometrický chodník pro zátěžové cvičení nositelů dýchací techniky s možností změny sklonu pásu a rychlosti posuvu, programovatelný na obslužném panelu rychlost pásu 0-13 km/hod., elektrické nastavení sklonu pásu 3-12 %

- cvičební kladivo - cvičicí kladivo na lanové kladce, s odečtem zátěže, signalizací správného provedení a počítadlem cviků
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail