hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

2.10.2007

 aktuality


Hasiči zachraňovali srnce z bazénu domu v Napajedlích
záchrany domácích i divokých zvířat jsou poměrně časté

Profesionální hasiči HZS Zlínského kraje vyjíždí každoročně k desítkám zásahů na záchranu domácích i divokých zvířat.

Mezi nejčastější zákroky patří záchrany koček ze stromů a střech, vyprošťování uvízlých psů z úzkých prostor trubek nebo šachet a v zimním čase záchrany zamrzlých labutí na řekách a vodních plochách.

Občas hasiči řeší i kuriózní případy od chytání páva ve výrobní hale, odchyty papoušků nebo exotických zvířat, až po záchrany ježků, srnců a kanců.

Jednou ze zvláštních skupin záchrany divoké zvěře jsou případy uvízlých zvířat v různých "lidských pastích", které jsou velmi často součástí našeho obydlí. Poslední takový případ se stal dnes ráno v Napajedlích.

Dne 2.10.2007 v 03:01 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně srny z bazénu rodinného domu v Napajedlích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mladý srnec spadl do bazénu u rodinného domu. Majitel si sám netroufal na jeho vytažení, a proto požádal o pomoc hasiče. Ti zvíře vyprostili během chvilky. Mladý srnec byl silně podchlazený a hasiči ho zahřívali dekou. Po několika minutách se zvíře zotavilo a uteklo do nedalekého lesa.

Ne všechny případy ale končí úspěšnou záchranou nebo nemají zcela zdárný průběh. Z poslední doby si stále pamatujeme snahu o záchranu dvou kanců na Kroměřížsku, které neslavně skončily po zákroku myslivců. Stejně tak máme v živé paměti záchranu zdivočelého kocoura, který zranil dva hasiče a ti se museli přeléčit proti vzteklině. Takové případy jsou ale naprostou výjimkou.



 
28.12.2006 ani druhá akce nedopadla pro zvíře dobře
Hasiči znovu na záchraně divočáka na Kroměřížsku
Ve čtvrtek odpoledne byli hasiči podruhé v krátké době požádáni o záchranu divokého prasete na Kroměřížsku, které tentokrát spadlo do vody u elektrárny



 
22.2.2007 aktualizováno - hasič v nemocnici
Záchrana kocoura ze světlíku domu ve Zlíně
Ve čtvrtek odpoledne byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně kocoura, který spadl do světlíku domu v centru Zlína a bez odborné pomoci by se ven nedostal


ilustrační foto

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail