hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.10.2007

 aktuality


Hasiči po tři dny cvičili ve Zlíně fyzicky náročné úkoly
ani bezvýjezdové a deštivé dny neznamenají odpočinek pro hasiče

Všechny tři sloužící směny profesionálních hasičů ze Zlína si postupně vyzkoušely fyzicky náročné úkoly, které pro ně připravil velitel stanice. Ani během posledních dnů bez výjezdů si tak hasiči neodpočinuli a museli tvrdě trénovat.

Námětem fyzicky náročného cvičení byla záchrana osoby z vysoké věže, natažení vodního vedení a uhašení požáru. Vysokou stavbu nahradila hasičská věž na sušení hadic a zachraňovanou osobu představovala figurína ze soutěže TFA.

"Cílem všech cvičení bylo prověřit fyzické schopnosti hasičů v náročných podmínkách záchrany osoby. Hasiči měli cvičení ztíženo úzkými průlezy mezi šesti patry, které jsou navíc spojeny jen žebříky," řekl velitel stanice mjr. Ing. Bogdan Bocek. Sám také velmi pozorně sledoval průběh všech cvičení, taktiku zásahu, práci velitele zásahu, chování záchranářů ke zraněnému, poskytování první pomoci a použití ochranných pomůcek a samozřejmě i postup při snášení figuríny.

Cvičení v jednotlivých směnách ukázala, že jsou mezi hasiči rozdíly v postupech i dosahovaných časech záchrany, případně zvládnutí požáru na věži. Ne všichni hasiči prokázali dostatečné schopnosti aplikovatelné v ostrém zásahu. Cvičení odhalilo i několik nedostatků ve vzájemné komunikaci a ve zvládání více úkolů najednou.

Odhalenými nedostatky tak bylo cvičení vyhodnoceno jako velmi přínosné. Hasiči přiznávali, že zpočátku jim úkol nepřipadal nijak náročný, ale s postupem plnění jednotlivých cílů se začaly projevovat chyby a stres. Práce v dýchacím přístroji, snášení bezvládného těla v úzkém prostoru, stálý dohled nad prováděním zadaných úkolů.... to bylo pro některé hasiče těžké.

V jednotlivých dnech se postupně vystřídala všechna tři výjezdová družstva na třech sloužících směnách hasičů. Cvičení bylo vždy ukončeno až po velmi dobrém zvládnutí úkolu. Některé směny si zkusily i záchranu osoby z věže za pomoci automobilového žebříku, jiné zkoušely i nestandardní postupy. Velitel stanice přiznal, že v každém dni bylo alespoň jedno družstvo, které splnilo úkoly podle jeho představ.

Dokonalá koordinace všech záchranných postupů je cílem každého cvičení a každého velitele. Jen dobře fungující záchranářská jednotka může minimalizovat chyby a nástrahy, které na hasiče číhají při skutečných záchranách lidských životů. Podobná cvičení jsou proto nejen nutná, ale i častá a organizují se na všech stanicích hasičů ve Zlínském kraji.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail