hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.10.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár stohu slámy u Starého Města
tři nezletilí chlapci zapálili stoh zábavní pyrotechnikou

Dne 5.10.2007 v 17:47 hod. byli hasiči informováni o požáru stohu u Starého Města na Uherskohradišťsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jednou cisternou, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Starého Města. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na poli za obcí hoří stoh balíkované slámy.

Už při příjezdu hasičů byl vidět stoupající kouř a šlehající plameny. Požár stohu se postupně rozšiřoval z jeho střední části na okraje. Velitel zásahu si po obhlídce místa nechal povolat další posilující jednotky. Operační důstojník HZS Zlínského kraje vyslal další dobrovolné sbory z Babic, Kunovic a podnikovou jednotku z Colorlaku Staré Město.

Hasiči se společně snažili zabránit dalšímu rozšiřování požáru pomocí několika proudů vody. Zástupci družstva na místo vyjeli se speciálním nakladačem, začali rozebírat stoh a vyvážet balíky slámy. Po necelé hodině byly práce zastaveny s tím, že další boj s plameny je v silném větru neúčelný. Dohodou s majitelem stohu bylo rozhodnuto ponechat slámu vyhořet.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár zapálili tři nezletilí chlapci, kteří si ve stohu hráli se zábavní pyrotechnikou. Pyrotechniku údajně nakoupili ve stánku a část jí použili už cestou ke stohu. Nakonec vylezli na stoh, kam zapálené rachejtle vhazovali. Chlapci po požáru ze stohu včas utekli. Při požáru a zásahu tak nebyl nikdo zraněn.

Letošní sláma byla uskladněna do 500 ks balíků po 400 kg a byla vystavěna do stohu. Sláma byla určena k následnému prodeji do biospaloven. Požárem způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na 120.000 Kč. Případ je nadále v šetření hasičů a policie.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail