hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.10.2007

 aktuality


Cvičení hasičů při požáru čerpací stanice v Bystřici pod Hostýnem
hasiči si po delší době vyzkoušeli speciální protižárové ochranné obleky


Dne 9.10.2007 v 11:19 hod. bylo vyhlášeno prověřovací cvičení hasičů v Bystřici pod Hostýnem.

Námětem cvičení bylo zvládnutí požáru podzemní nádrže s benzínem u jedné z místních čerpacích stanic v Bystřici pod Hostýnem. Na akci vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Holešova se dvěma cisternami, dále jednotka profesionálních hasičů podniku Čepro a.s. z Loukova a  jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bystřice pod Hostýnem a Rychlov.

Po příjezdu hasičů k čerpací stanici bylo rozvinuto vodní vedení. Hasiči se snažili rychle lokalizovat okolí místa požáru, protože kromě hořící nádrže byly plameny zasaženy také čerpací stojany a prodejna stanice. Několik hasičů se muselo chránit speciálním protižárovým oblekem, ve kterém se mohli přiblížit k hořící podzemní nádrži s benzínem. Za pomoci lafety na speciální pěnu byl požár postupně uhašen. Ostatní hasiči před horkem ochlazovali prodejní místo na propan-butan a hasili budovu benzinky. Při cvičení nebyl nikdo zraněn.

Odborníci HZS sledovali průběh cvičení a získané poznatky budou dále sloužit pro výcvik hasičů při zdolávání podobných požárů. Cvičení mělo dále prověřit dojezdové časy všech jednotek od vyhlášení poplachu, vzájemnou komunikaci a řízení zásahu, práci velitele zásahu a seznámení s podmínkami na čerpací stanici.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail