hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

9.10.2007

 aktuality


Požár osvětlení čerpací stanice ve Zlíně, Vršavě
požár zářivky napáchal malé škody díky chladné mysli majitele

Dne 9.10.2007 v 18:50 hod. byli hasiči informováni o požáru na čerpací stanici ve Zlíně, Vršavě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a jednotka hasičů z povolání města Zlína s jedním zásahovým vozem. K jednotce se přidal i sloužící velící důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že pod střechou čerpací stanice došlo k požáru zářivkového tělesa.

Před příjezdem hasičů hasil majitel stanice odkapávající a hořící části plastu, a to pomocí práškového ručního hasicího přístroje. Žhavé části padaly do blízkosti čerpacích stojanů, které tak byly chráněny od případného vzplanutí nebo požáru zbytků ropných produktů v okolí.

Hasiči na místě rozvinuli vysokotlaké vodní vedení, které po zaplavení hadice nevydrželo tlak a následně vypadla proudnice. Bleskově bylo nataženo náhradní vodní vedení a požár byl během minuty uhašen. Zásahem se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru na krycí střechu nad stojany.

Po prvotním uhašení plamenů nechal velitel zásahu postavit skládací žebřík ke střeše a místo požáru bylo dále ochlazováno i v hůře přístupných místech. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zničil zářivkové těleso a majiteli stanice způsobil škodu za 10.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty majetku za půl milionu korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na osvětlení.

Podobné požáry nejsou až tak výjimečné. Hasiči v minulosti vyjížděli nejen na požáry přímého osvětlení čerpacích stanic, ale často i na požáry neonových svítících reklam a prosvětlených reklamních bloků.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail