hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

18.10.2007

 aktuality


Velké cvičení složek IZS v Jablůnce na Vsetínsku
na čtyřicet záchranářů ve společné akci

Dne 18.10.2007 v 09:02 hod. bylo vyhlášeno cvičení složek IZS v obci Jablůnka na Vsetínsku.

Námětem letošního největšího společného cvičení na Vsetínsku byla dopravní nehoda a následná havárie linkového autobusu, který se převrátil na bok a došlo k většímu počtu zraněných.

Hlavním úkolem zúčastněných složek IZS byl nácvik vzájemné spolupráce u dopravní nehody s velkým počtem zraněných, vzájemná komunikace a koordinace zásahu při řešení mimořádné události.

Pro cvičení byla zcela záměrně vybrána místní komunikace Jablůnka - Pržno, která vede úsekem kolem řeky Bečvy a napojuje se na silnici I/57.Vzhledem ke špatné dopravní situaci na hlavním silničním tahu mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím je tato místní komunikace často využívána jako provizorní obchvat obce Jablůnka. Řidiči vozidel se v obou směrech často snaží předjet kolony vozidel čekajících u závor na železničním přejezdu, či kolony vytvářející se za pomalu jedoucími vozidly.


Řidič jednoho osobního auta vytlačil v zatáčce autobus mimo komunikaci a na nezpevněné ploše došlo k havárii. Linkový autobus se převrátil na pravý bok do pole. Z asi dvaceti cestujících jich bylo čtrnáct zraněno. Cestující byli různě zaklíněni mezi sedačkami, dvě osoby během havárie vypadly a s lehkými zraněními se pohybovaly v blízkém okolí. Další osoby, přestože byly převážně pouze lehce zraněny, nebyly schopny z vozidla vystoupit. Dveře autobusu jsou na spodní straně. Z vozidla vytékaly provozní kapaliny a palivo. Jeden z lehce zraněných volal mobilním telefonem na linku 112 a oznámil vzniklou situaci.

Na místo jako první přijela hlídka Policie ČR z místního obvodního oddělení. Dva policisté potvrdili zprávu o havárii na operační středisko a snaží se pomáhat do příjezdu záchranářů. Jeden z policistů se staral o panikařící dívky a druhý pronikl do autobusu. Policisté vyrazili čelní sklo, kterým vystoupili někteří cestující a dále uvolnili prostor pro přijíždějící zdravotníky.

V deváté minutě od výjezdu dorazila na místo první jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína a vzápětí i posilující jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se speciálním protichemickým kontejnerovým vozem. Na pomoc přijíždí i místní dobrovolní hasiči.

Hasiči se soustředili na zajištění autobusu proti požáru. Společně s přijíždějícími zdravotníky pronikli do útrob autobusu a pomáhali zraněným ven. Několik osob bylo uvnitř zaklíněno a na jejich vyproštění museli hasiči použít speciální hydraulickou techniku. Po uvolnění sevření byli zranění vynášeni ven a odváženi do nemocnic. Podle hlavní lékařky bylo jedenáct osob zraněno lehce a tři osoby byly zraněny těžce. Policisté začali vyšetřovat dopravní nehodu, uzavřeli komunikaci a řídili dopravu na hlavním tahu kolem nehody.

Cvičení pozoroval tým odborníků, který vyhodnotí jeho průběh a zjištěné postřehy budou zakomponovány do dalších společných připravovaných akcí, zvláště pak ke zkvalitnění práce všech záchranářských složek.

Úkoly HZS:
- nácvik zajištění místa nehody, stabilizace vozidla, eliminace hrozby vzniku požáru,
- nácvik vyprošťování osob ve specifických podmínkách prostředku hromadné dopravy
- nácvik omezení a následné likvidace úniku provozních náplní.

Úkoly ZZS:
- ve spolupráci s hasiči provést stanovení priorit v poskytování pomoci zraněným osobám
- ošetření a stabilizace stavu těžce zraněných
- ověření aktuální volné lůžkové kapacity příslušných oddělení nemocnic ve Vsetíně, Valašském Meziříčí a Zlíně
- ověření dostupnosti sanitních vozů soukromých dopravců.

Úkoly PČR:
- obousměrné uzavření místní komunikace
- uzavření místa zásahu
- vyšetřování příčin nehody
- péče o majetek účastníků DN, zjišťování totožnosti těžce zraněných


Jednotka

Technika

Počet osob

HZS Zlínského kraje, stanice Vsetín

CAS 24/3200/400-S3Z
CAS 32/8200/800-S3R

1+5
1+3

HZS Zlínského kraje, stanice Val. Mez.

CAS 24/2500/700-S2Z
kont. automobil + KCH

1+5
1+1

SDH Jablůnka

CAS 24/2500/400-S3Z

1+3

RLP ZZS Vsetín  

1 vozidlo

1+2

RLP ZZS Valašské Meziříčí  

1 vozidlo

1+2

RZP ZZS Vsetín  

1 vozidlo

1+1

2-3 sanitní vozidla soukromých dopravců 

2-3 vozidla

2-3

PČR OO Jablůnka

1 vozidlo

2

PČR DI Vsetín

2 vozidla

2+2

PČR výjezd OŘ VS

1 vozidlo

3

PČR důstojník v dosažitelnosti

1 vozidlo

1


 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail