hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

20.10.2007

 aktuality


Pomoc hasičů po tragické havárii u obce Branky
víkend znovu plný dopravních nehod v kraji

Dne 20.10.2007 ve 18:56 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké havárii osobního auta u obce Branky.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem a rozšířeným velitelským autem zn. Jeep. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u obce Branky došlo k tragické havárii osobního auta zn. Chrysler Neon.

Vozidlo vyjelo ve vyšší rychlosti v zatáčce mimo vozovku, kde havarovalo do místního potoka. Po havárii vozidlo narazilo do protějšího břehu a postavilo se kolmo vzhůru. Přední část auta zůstala ve vodě a horní část se opřela o kmen stromu.

Podle předběžných informací zjištěných na místě se z vozidla dostal mladý muž, který vylezl zpět na silnici a podařilo se mu dostat zpět do pět kilometrů vzdáleného Valašského Meziříčí. Tam na policejní stanici oznámil havárii auta a zranění svých kamarádů. Teprve v tuto chvíli byl aktivován integrovaný záchranný systém a na místo vyjeli policisté, zdravotníci a hasiči.

Záchranáři byli na místě za šest minut od výjezdu. Na hasiče čekala nelehká práce s vyproštěním dvou mladých těl těžce zaklíněných do sebe. Přes vodu bylo nataženo hydraulické vedení speciálního vyprošťovacího zařízení a začal boj s časem. Po rozstříhání boku auta se hasičům podařilo vytáhnout mladého muže, který byl velmi těžce zraněn. Okamžitě byl předán do péče lékařů a v kritickém stavu putoval do nemocnice k hospitalizaci. Záchranáři bojovali i o život čtyřiadvacetileté mladé ženy, která i přes jejich veškerou snahu nakonec na místě podlehla svým zraněním. Vyprošťovací práce trvaly hasičům bezmála třicet minut.

Po havárii došlo k úniku olejů a provozních kapalin do vody říčky. Hasiči museli položit malou nornou stěnu a sorbční hady, aby zabránili znečištění toku. Na vytažení vraku auta si nechal velitel zásahu povolat posilující jednotku profesionálních hasičů z Kroměříže se speciálním vyprošťovacím vozidlem.

V době vyprošťování havarovaného auta byla silnice zcela uzavřena a veškerá doprava byla odkláněna hlídkami policie na objízdné trasy. Hasiči nejdříve přitáhli vrak na navijáku a teprve poté bylo auto zdviženo na rameni jeřábu. Komplikovaný zásah byl ztížen větším množstvím vzrostlých okolních stromů a dráty elektrického vedení. Precizní práce jeřábníka a světelná navigace velitele zásahu dostaly zničené auto z vody na silnici po téměř hodině prací.

V první části zásahu složek IZS byla omezena průjezdnost silnice na jeden jízdní pruh a projíždějící vozidla byla řízena kyvadlově policií. Celá záchranná akce byla ukončena až kolem půlnoci. Případ havárie auta doprovázela celá řada otázek, jejichž odpovědi budou hledat příslušníci policie.

Už od pátku vyjížděli profesionální hasiči ve Zlínském kraji ke zvýšenému počtu vážných dopravních nehod. Z celkových osmnácti výjezdů jich plných jedenáct bylo na těžké havárie a dopravní nehody.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail