hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

21.10.2007

 aktuality


Dva nedělní večerní požáry na Vsetínsku
hořelo v rodinném domě i v hospodě

Dne 21.10.2007 v 18:56 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě ve Vsetíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v koupelně rodinného domu došlo k požáru osvětlovacího tělesa.

Před příjezdem hasičů se požár pokusil uhasit otec majitelky domu. Sám zachoval chladnou hlavu a byl úspěšný. Nejdříve vypnul elektrický proud v domě a následně požár uhasil ručníkem namočeným ve vodě. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hasiči na místě překontrolovali uhašení a zakouřené místnosti domu odvětrali přetlakovou ventilací. Po příjezdu vyšetřovatele bylo zjištěno, že došlo k technické závadě na osvětlovacím tělese koupelny. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 5.000 Kč. Úspěšným zásahem se podařilo uchránit další hodnoty majetku za 50 tis. Kč.

Dne 21.10.2007 ve 20:48 hod. byli hasiči informováni o požáru hospody v Horní Bečvě.

Na místo vyjela jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm se dvěma vozy, jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Horní Bečvy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v kuchyni hospody.

Oznámení požáru provázela informace, že v hospodě došlo asi k výbuchu plynu a následnému požáru. Operační důstojník proto na místo vyslal celkem pět zásahových vozů. Hasiči po průzkumu zjistili, že došlo k požáru v prostoru kuchyně.

Hasiči postupně pronikli do zakouřených místností hospody, nalezli místo požáru a uhasili ho. Zásahem se jim podařilo zabránit dalšímu šíření požáru do okolí. Do kuchyně a ke spotřebičům bylo instalováno plynové vedení ze samostatných tlakových nádob, které byly umístěny z vnější strany objektu. Hasiči zabránili případnému výbuchu těchto tlakových lahví s plynem. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Majitelka hospody uvedla, že seděla se svou kamarádkou po zavírací době a společně sledovaly televizi. Náhle došlo k výpadku elektřiny a obě ženy ucítily kouř. Vyběhly z hospody a zvenku jim pomohl řidič autobusu rozbít jedno z oken. Dovnitř se majitelka snažila nalít několik kbelíků dešťové vody.

Místní hasiči dorazili na místo jako první a jen deset minut od výjezdu. Požár zničil část zařízení a vybavení kuchyně a způsobil škodu za 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 2 mil. Kč. Po uhašení plamenů byla celá hospoda odvětrána. Příčinou vzniku požáru mohla být technická závada na ledničce, ale prověřují se i další možné příčiny.


vysokým teplotám neodolaly ani plastové hodiny v hospodě

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail