hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.10.2007

 aktuality


Tragické úmrtí muže při požáru v domě v Sazovicích
malý požár znovu příčinou nejtěžšího následku

Dne 23.10.2007 ve 23:16 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v obci Sazovice na Zlínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k malému požáru v přízemní místnosti domu s tragickým úmrtím jednoho muže.

Hasiči k domu natáhli vysokotlaké vodní vedení, překontrolovali zničenou místnost po prvotním hašení obyvatel domu a celý objekt odvětrali. V místnosti bylo lékařem zdravotnické záchranné služby potvrzeno úmrtí šestačtyřicetiletého muže, který podlehl těžkým popáleninám na hořícím gauči.

Prvotní vyšetřování na místě ukázalo, že požár zjistila manželka, která v té době spala v horním patře společně s nejmladším synem. Třináctiletý hoch také přivolal telefonem záchranáře. Před příjezdem hasičů se pokusili požár uhasit starší synové, kteří se zrovna vraceli domů. Pomocí zahradní hadice byly dohašeny utlumené zbytky plamenů z nerozšířeného požáru uvnitř místnosti. Bylo rozbito okno, ale snaha o záchranu muže byla marná.

Vyšetřovatel hasičů ze Zlína si v noci místo požáru prohlédl a předběžně ohledal. Požár zasáhl pohovku, na které muž ležel. Kouř poškodil jen jednu místnost a plameny se dále nerozšířily. V průběhu hoření se požár v uzavřeném pokoji sám téměř uhasil, a to po spotřebování vzdušného kyslíku. Požárem způsobené hmotné škody byly vyčísleny na 100.000 Kč.

Další šetření bylo nařízeno až na dnešní dopoledne. Příčina vzniku požáru a příčina úmrtí muže je nadále v šetření hasičů i policie.

aktualizováno

Dne 24.10.2007 pokračovalo dopoledne vyšetřování na místě požáru a vyšetřovatelé uskutečnili další podrobné ohledání zničené místnosti v domě. Šetření požáru potvrdilo, že ohnisko jeho vzniku bylo pod oknem u postele, kde byly také nalezeny zbytky stolní lampy a části elektrické přípojky. Odborníci zajistili stopy pro další zkoumání a expertízy. Příčinu úmrtí určí nařízená pitva.


Tento případ znovu potvrzuje slova hasičů, kteří upozorňují na nebezpečí malých požárů. Každoročně u nich zaznamenáváme nejvíc zranění osob a tragických následků. V letošním roce jde o šestou oběť požárů ve Zlínském kraji.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail