hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

24.10.2007

 aktuality


Požár v garáži rodinného domu v Rychlově
majitelce vyhořela živnost na výrobu dušičkových věnců
neuvážené počínání majitelů a pozdní volání hasičů

Dne 24.10.2007 ve 21:06 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v Rychlově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozem, kterou později posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Rychlova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v garáži rodinného domu.

Už při příjezdu hasičů byl vidět valící se kouř z garáže domu. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do zcela zakouřených místností a snažili se najít ohnisko požáru. Pomocí vysokotlakého proudu vody byl požár v garáži lokalizován asi po dvaceti minutách zásahu.

Hasiči museli postupně vnitřní prostory domu odvětrat přetlakovou ventilací. Teprve poté se ukázalo, že garáž je plná materiálu na výrobu dušičkových věnců. Velitel zásahu si proto nechal povolat posilující jednotku místních dobrovolných hasičů, kteří následně pomáhali ve vynášení zničeného zboží a v jeho dohašování mimo dům.

Veškeré dohašovací a likvidační práce po požáru skončily až po dvou hodinách zásahu. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že v době vzniku požáru byla majitelka doma. Společně s rodinnými příslušníky se všichni snažili nejdříve požár uhasit bez další pomoci. Požár se jim nedařilo utlumit a velmi nešťastně otevřeli dveře a rozbili sklepní okno. Pronikajícím čerstvým vzduchem následovalo prudké zvýšení hoření v garáži. Teprve v této chvíli si uvědomili, že požár neuhasí a zavolali na pomoc hasiče !

Podrobné ohledání místa požáru odhalilo, že majitelka výrobny dušičkových věnců měla zboží umístěno velmi blízko vymetacích dvířek komínového tělesa domu. Od vyhřátého komína a komínových dvířek se přeneslo teplo na hořící materiál věnců a došlo k požáru. Plné regály suchého materiálu a slámových věnců velmi dobře přenášely požár do dalších částí místnosti.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty rodinného domu za 5 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitelky, která umístila hořlavé materiály do těsné blízkosti komínových dvířek. Její počínání bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail