hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

23.10.2007

 aktuality


Požár interiéru osobního auta v Horní Lidči
podcenění závady zamykání dveří přineslo požár

Dne 23.10.2007 v 07:04 hod. byli hasiči informováni o požáru osobního auta v obci Horní Lideč.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na parkovišti před marketem došlo k požáru uvnitř vozu zn. Š Octavia.

Požár uvnitř vozidla zasáhl část zadních dveří. Hasiči museli rozbít protější okno auta, aby pronikli k požáru a uhasili plameny. Pomocí vysokotlakého proudu vody byl požár uhašen a hasiči zabránili jeho dalšímu rozšíření na vůz. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že majitel vůz odstavil na parkoviště v předvečer požáru. Jako ohnisko požáru bylo určeno místo ve výplni dveří. Další podrobné šetření ukázalo na možnou závadu v elektrickém zamykání dveří. Majitel auta potvrdil, že několikrát zaznamenal závadu v zamykání, ale neřešil ji opravou.

S největší pravděpodobnosti došlo k technické závadě na elektrickém zámku levých zadních dveří. Po poruše mikrospínače, pro ovládání chodu zámku, nedošlo k jeho vypnutí, ale k přehřátí a následnému požáru. Způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na 40.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty vozu za 80 tis. Kč.

Vyšetřovatel hasičů dále zjistil, že tento případ není ojedinělý. Podobných závad elektrických zámků dveří, i s následným požárem, bylo v autoservisech zaznamenáno několik.

HZS Zlínského kraje upozorňuje majitele aut, aby více pamatovali na prevenci před požáry, které mohou být způsobeny podobnou závadou, a aby v případě podobných poruch vyhledali značkové servisy.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail