hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

27.10.2007

 aktuality


Rozsáhlý požár ve velkokapacitním seníku u Petrůvky
sedm jednotek hasičů s deseti cisternami proti požáru

Dne 27.10.2007 v 16:35 hod. byli hasiči informováni o požáru seníku u obce Petrůvka na Zlínsku.

Na místo vyjelo postupně sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů ze Zlína, Luhačovic, Slavičína, Petrůvky a Pozlovic s celkem deseti cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru ve velkokapacitním seníku v Petrůvce.

Už při příjezdu hasičů byl vidět mohutný kouř a plameny šlehající z haly. Hasiči pronikli v dýchacích přístrojích do zakouřených prostor skladiště slámy a začali s intenzivní lokalizací. Velitel zásahu si postupně nechal posílat další posilující jednotky dobrovolných hasičů, které se zapojily do kyvadlové dovážky vody a do hašení z vnější strany haly. Ze Zlína vyjel na pomoc zásahový vůz se speciálním osvětlovacím agregátem a velící důstojník směny.

Průzkumem bylo zjištěno, že ve velkokapacitním seníku je požárem zasažena plocha asi 25 x 25 metrů. Na ní hořely balíky sena vyskládané do stohu a hrozilo rozšíření požáru do dalších částí s uskladněným materiálem ze dřeva. Hasiči se postupně střídali v místě zásahu a za pomoci těžké techniky byly některé dosažitelné balíky vyváženy ven k dohašení.

Se soumrakem se zhoršily na místě zásahu nejen světelné podmínky, ale začala padat i mlha. Velitel zásahu si nechal osvětlovací rampou nasvítit část haly, aby hasiči, bojující s požárem z vnějších stran, měli přehled o situaci. Na několika místech hořící balíky vypadly ven přes poškozené plechové krytí haly, na jednom místě byla žárem zničena a propadla se i část střechy.

Nadále pokračovala náročná hasební akce. Hasiči se z mnoha proudů vody snažili hasit požár a tlumit jeho sílu k ochraně kovové konstrukce seníku. Požár byl lokalizován až více než po dvou hodinách zásahu. Další likvidační a dohašovací práce mohou trvat i v průběhu následujícího dne.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru předběžně ohledáno. Svědci viděli v odpoledních hodinách u haly dva malé chlapce. Jeden z nich odešel dříve a druhý zůstal déle. Právě druhý nezletilý chlapec přišel kolem 16:30 hod. domů, kde oznámil, že už se nevrátí a utekl. Rozběhlo se malé lokální pátrání, které bylo ukončeno kolem 19:00 hod., když se chlapec sám ozval rodičům mobilním telefonem.

Sám se k požáru přiznal a popsal své neopatrné počínání se zápalkami na uskladněném seně. Při přepalování provázků na balících došlo k jejich hoření. Doutnající seno se snažil uhasit udupáním a vodou z lahve, což se mu zcela nepodařilo a o chvíli později ze seníku utekl ještě před požárem. Svou vinu si vyčítal a rozhodl se odejít z domu. Po několika hodinách se však nakonec sám přihlásil.

aktualizováno

Dne 28.10.2007 pokračovala dohlídka nad místem požáru, kterou zajišťovali dobrovolní hasiči už od noci. Hořící sláma v poškozených balících byla ponechána k vyhoření.

Další podrobné ohledání místa požáru ukázalo, že kromě zničení 300 balíků sena, došlo také k poškození zemědělského traktoru, balíkovacího stroje, rotačního žacího stroje, hydraulických kleští na balíky, k poškození balíků s ovčí vlnou a ke zničení části uskladněného stavebního materiálu ze dřeva.

Požárem způsobená škoda byla majitelem zničených věcí vyčíslena na 500.000 Kč. Další škody vznikly na majetku haly, které budou vyčísleny až dodatečně. Příčinou vzniku požáru byla určena nedbalost nezletilého chlapce při manipulaci s otevřeným ohněm.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail