hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

30.10.2007

 aktuality


Výbuch plynu s následným požárem v chatě ve Zděchově
jeden muž byl při výbuchu zraněn a přepraven vrtulníkem do nemocnice

Dne 30.10.2007 v 10:31 hod. byli hasiči informováni o výbuchu a požáru domku ve Zděchově na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Halenkova a Zděchova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k výbuchu a požáru rekonstruované chatky.

Při výbuchu a požáru došlo ke zranění jednoho muže, který pro majitele prováděl drobné rekonstrukční práce. Po výbuchu se sám z chatky dostal ven, kde padl na zem. Bolestivé zranění mu přivodilo šok, stejně jako otřesný zážitek.

První pomoc mu poskytli sousedé z protějšího domu, kteří uslyšeli výbuch a běželi zraněnému na pomoc. Strhali z něj ohořelé oblečení a poskytli mu deku na přikrytí. Sami také zavolali pomoc profesionálních záchranářů na tísňové lince. Ještě před příjezdem hasičů se snažili i o uhašení požáru pomocí kbelíků s vodou.

Hasiči místo po požáru překontrolovali a zajistili proti jeho dalšímu možnému vzniku a šíření. Výbuchem silně poškozená stavba byla označena proti vstupu nežádoucích osob, protože hrozilo její zřícení.

Velmi vážné zranění si vyžádalo povolání letecké záchranné služby z Ostravy. Po nezbytné prvotní lékařské péči byl muž naložen na nosítka a přenesen do vrtulníku. Následně byl přepraven do nemocnice.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo výbuchu a požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že muž z neznámých příčin odřezal přívodní plynovou hadici z tlakové nádoby na 10 kg propan-butanu a láhev z plynového topení přenesl na jinou část hlavní místnosti v chatě. Po volném úniku plynu do místnosti došlo k jeho iniciaci a následnému výbuchu.

Výbuch značně poškodil samotnou stavbu chaty a způsobil i malý požár hořlavých materiálů uvnitř. Výbuchem a požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 200.000 Kč. Uchráněné hodnoty nebyly pro potřeby hasičů vyčísleny.

Důvod počínání muže z Frýdecko-Místecka se zatím nepodařilo zjistit a vyšetřovatel čeká na jeho vyjádření, pokud to jeho zdravotní stav dovolí. Není vyloučeno, že silně poškozená stavba bude odsouzena k demolici.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail