hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

5.11.2007

 aktuality


Požár ve sklepě rodinného domu v Hluku

Dne 5.11.2007 v 01:24 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v obci Hluk na Uherskohradišťsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Hluku. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru ve sklepě rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se snažili rodinní příslušníci majitelů uhasit plameny pomocí zahradní hadice s vodou. Přes sklepní okno však hašení nebylo dostatečně účinné. Během požáru byly odvedeny malé děti z rodiny do bezpečí k sousedům.

Jako první k požáru přijeli místní dobrovolní hasiči, kteří zahájili průzkum v domě. Z domu se valil silný kouř a hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích. Postupně bylo do domu nataženo vodní vedení a začala lokalizace požáru. Snahou hasičů bylo co nejvíce uchránit další místnosti v domě před požárem a poškozením.

Požár se podařilo lokalizovat asi po půlhodině hasebních prací, další půlhodinu trvala celková likvidace požáru. Při události došlo k poškození přívodu vody do domu. Hasiči informovali správu vodovodů a kanalizací, kde nahlásili poruchu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru předběžně ohledáno. V době vzniku požáru majitelé doma spali a probudil je kouř a zápach. Ve sklepě zjistili požár a zavolali na pomoc rodinné příslušníky a hasiče.

Požár zachvátil dvě sklepní místnosti. Když majitel domu ve sklepě požár zjistil, tak ve spěchu nechal otevřené dveře a kouř se rozšířil prakticky do celého domu a poškodil další i místnosti. Plameny samotné zničily bojler, regály, uložené věci, pracovní stůl a nářadí. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další hodnoty v domě za 500 tis. Kč.

aktualizováno

Dnes dopoledne přijeli vyšetřovatelé hasičů znovu na místo požáru, aby dál pátrali po jeho příčině. Dalším ohledáním, a postupným vylučováním různých příčin vzniku požáru, zůstala vyšetřovatelům jako nejpravděpodobnější ta, kdy zásobník na ohřev vody byl obložen hobrou, kam prostoupilo teplo a došlo ke vznícení hořlavého obložení.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail