hlavní stránka - pro veřejnost - dotazy - telefonní seznam - organizace - požární jednotky - územní odbor KM - UH - VS - ZL

 

Hasičský záchranný sbor
Zlínského kraje


Přílucká 213
Zlín

tisková zpráva

10.11.2007

 aktuality


Požár ve stavební budce u vlakového nádraží v Jablůnce
dva bezdomovci skončili v nemocnici, jeden byl invalida

Dne 10.11.2007 v 15:16 hod. byli hasiči informováni o požáru drážní budky v Jablůnce na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Jablůnky a Bystřičky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru stavební budky nedaleko železničního nádraží.

Ohlášení požáru provázela informace, že uvnitř přespávají bezdomovci a mohou být "doma".

Už při příjezdu hasičů byl vidět kouř i požár vycházející ze stavební buňky. Hasiči požár postupně lokalizovali a uhasili asi po hodině zásahových prací. Při požáru se jeden bezdomovec nadýchal nebezpečných zplodin hoření a druhý měl povrchová zranění. Na místo byla povolána zdravotnická záchranná služba, která oba muže převezla do nemocnice na vyšetření a k případné hospitalizaci.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřovatel zjistil, že stavební buňka je určena k demolici již neexistující firmy. Buňku obývali dva muži, z nichž jeden byl invalida. Požár způsobila pravděpodobně nedbalost některého z nich při manipulaci se svíčkou nebo při kouření. Požárem způsobené škody nebyly pro potřeby hasičů vyčísleny.

aktualizováno

Svědek požáru a oznamovatel, který zrovna okolo venčil psa, popisuje celou událost takto:

Když jsem spatřil kouř a zaslechl křik: „Vylez ven"!, šel jsem se podívat na místo, abych zjistil co se děje. U buňky stál zoufalý bezdomovec, který mi sdělil, že uvnitř je jeho kamarád, který to zřejmě zapálil vajglem. Současně se mnou na místo přiběhl výpravčí z nedaleké železniční stanice. Pokusil jsem se otevřít dveře, byly zamčeny, klika mi zůstala v ruce. Výpravčí běžel pro beranidlo na vyražení dveří, já jsem mezi tím volal na 112. Výpravčí doběhl s kůlem dřeva, dveře se mu podařilo na dva údery prorazit a vytvořit v nich díru, jenž odpovídala průměru kůlu. Pak jsme všichni tři (výpravčí, já a bezdomovec co byl venku) začali „trhat“ rukama dveře, už ani nevím jak dlouho nám to trvalo.

Hrdinsky ze zachoval výpravčí, který vešel do hořící buňky. Napoprvé se mu nepodařilo vytáhnout druhého bezdomovce. Oheň živený kyslíkem proudícím skrz rozbité dveře nabýval velmi rychle na intenzitě. Výpravčí vešel dovnitř podruhé, dotáhl invalidního muže ke dveřím. Na to jsem ho s druhým bezdomovcem chytil a vytáhli jsme jej ven, několik metrů před buňku. Během 30-ti vteřin nabyl požár na takové intenzitě, že jsme museli ustoupit 20m zpět. V tom okamžiku přijel na místo policista z Jablůnky, po asi minutě hasiči, za další minutu po nich sanitka.
 

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček

950 670 121
950 670 333
www.hzszlk.eu
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail
 

kpt. Bc. Ivo Mitáček

577 656 121
577 656 333
www.hzs-zlkraje.cz
ivo.mitacek@zlk.izscr.cz

  tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
telefon
fax
Internet
e-mail